Atık tahtalardan oyun kulübesi yapan, köpek ve tavuklara kulübe oluşturan, betona şekil vererek heykel yapan, yaklaşık 2 metrelik kebap kuyusunu tek başına tamamlayan, evinin duvarlarında yaptığı süslemelerle dikkat çeken Suna Özdemir, evinde müteahhide vererek başlattığı tadilat işinde bazı çalışmalardan memnun kalmayarak işi kendisi tamamladı. İnce alçı sıva işini spatulayı eline alıp tavan dahil boydan boya kendisi yapan Özdemir, kadınların inşaat alanında da çalışabileceğini gösterdi.

“USTA BENİM" DEDİ, İNANDIRAMADI

Evinin bir duvarı yıkılarak yapılacak genişletme çalışması sebebiyle müteahhitle anlaşan Özdemir, yaşanan aksamaların  ardından önceki kulübe ve kebap kuyusu tecrübelerinden de yararlanarak işçilerin başlattığı sıva işini kendi tamamladı. Özdemir, konuyu, “Evdeki inşaatımızda ustalarla bir aksama oldu. Baktım alçı ustası lazım oldu. Bulamadık. Zaman geçiyor diye ilk tavan sıvası ile başladım. Malzemeleri almaya gittim. Satıcı bile şaşırdı. Spatulayı biliyorum, kaç numara alçı aldıklarını bilmiyorum. Nasıl alıyorlar, tekrar soruyorum. Satıcı, 'Usta kaç numara istedi?' diyor. 'Usta benim' diyorum. Hanımefendi işi sizin yaptırdığınızı biliyorum ama usta kim diyor. 'Ben sıvayacağım' dedim, öyle bir baktı ki. Sonra eşyaları yükledi içim rahat etmedi. Beyefendi dedim siz bir kadının sıva yapabileceğine inanmıyor musunuz dedim” sözleriyle anlattı.

ÜÇ BOYUTLU SÜSLEME

İlk önceleri spatulayı zor tuttuğunu söyleyen Özdemir, “Seviyeyi düzelttim. Stropiyerleri nasıl yaparım diyordum, internetten araştırdım. Onların kesimini, montajını hep kendim yaptım. Ağaç dalları ve çiçeklerden süslemeler yaptım. Üç boyutlu duvar kağıdı alacaktım, kendim yapabilirim diye düşündüm. Nasılsa bozulursa sıva yapabiliyorum dedim. Denizlerden getirdiğim kayalar vardı. Onlardan dizayn ettim. Palmiye ağacı ve dalgalı denizi yaptım. Işıklandırmayı da yapınca böyle bir hal aldı” dedi.

“USTA BİLE ŞAŞIRDI”

Müteahhidin iş tamamlandıktan sonra evi görmeye geldiğini anlatan Özdemir, “Abla bu kırılan banyo nerede dedi. Bu tavanı kim yaptı, kemerleri kim yaptı dedi. Ben yaptım dedim. İnanmadı, yemin et dedi. Oğluma sordu. Annem yaptı dedi. Şöyle bir baktı. Kaç senelik ustayım dedi, bu ince alçı sıvayı ben yapamam dedi. Silah olsa çekip kendimi vuracaktım dedi” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA'DA SIVA USTASI KADINLAR ÇOK”

Özdemir, “Kadının yapamayacağı yoktur. Beni tanıyanlar bile birileri yaptı da sen fotoğraf mı çekildin diyor. Severek yapıyorum, meraklıyım. Eve usta bulunmadığından değil ben severek başladım. Takılanlar oluyor bizim sıva işini de yap diye. Kadınlar her şeyi yapabilir. Kadın erkek her yönde, her şartta eşittir. El beceresi olarak kadın her şeyi yapabilir. Araştırdım, Türkiye’de alçı sıva için erkekleri zor buluyoruz, Avrupa’da kadınların yaptığını öğrendim” dedi.

BETONDAN SANAT

Ayrıca çimento ve kum karışımına şekil verebildiğini söyleyen Özdemir, “Betonu şekillendirdiğimi keşfettim. Çimento ve kum karışımı ile yaptım. Saçlarını çiçekle yaptım. Bir annenin çocuğuna bakarken de bakımlı olabileceğini ifade etmeye çalıştım” diye konuştu.