İncir ihracatında lider olan Aydınlı iş adamı Mehmet Şimşek, incir çekirdeğinden üretilen yağ ile dünyada bir ilke imza attı. Daha önce incirden un elde ettiklerini de kaydeden iş adamı Şimşek, incir çekirdeği yağının içerdiği vitaminlerle çok yönlü şifa kaynağı olduğunu belirtti.

KARINCALARDAN İLHAM ALDI

Bir gün karıncaların incirin kabuğunu yiyerek çekirdeğini depoladıklarını gözlemlediğini dile getiren Şimşek, “Karıncaların incir çekirdeğini yuvalarına taşıyıp kabuğunu yediklerini fark ettiğimde, çekirdeğin uzun süre dayanır olduğunu ve bilmediğimiz faydaları bulunduğunu keşfettim. Hemen bir girişimde bulunarak çekirdeği tatlı kısmından ayırıp yağını çıkarmaya karar verdim. Yüzde 5 civarında bir yağ çıkacağını hedefliyordum. Yağ analizi için ilgili kuruma gönderdim. 5 numuneden en az 30’ar gram yağ çıktı. Sonuç beni bile şaşırttı. Bu yağı daha fazla üretmem konusunda kararım kesinleşti" dedi.

BALIĞI BİLE GERİDE BIRAKTI

İncir çekirdeği yağını çıkarırken ortaya yayılan balık kokusuyla içeriğinde omega vitaminin bulunduğunu düşünen Şimşek, yağı özel bir firmada analiz ettirdiğini anlattı. Analiz sonucunda çıkan değerin kendilerini bir kez daha şaşırttığını, balıkta dahi bulunmayan sonuçla karşılaştıklarını aktaran Şimşek, şunları kaydetti: "Analiz sonucunda, balıklarda dahi rastlanılmayan oranda yüzde 40 omega 3, yüzde 30 omega 6 ve yüzde 17 omega 9 bulunduğu ortaya çıktı. O dönemde Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel ile irtibattaydım. Onun tavsiyesiyle Ege Üniversitesi’nde yapılan analizle E vitamini olarak da dünyada şu ana kadar rastlanmamış en yüksek değerin bulunduğu tespit edildi."

DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI  

Hekimlerin beyinsel rahatsızlıklarda Omega 3 ve E vitamini tavsiye ettiklerini bildiren Şimşek, "İncir çekirdeği yağı Omega 3, 6 ve 9 bakımından oldukça zengin. E vitamini keza öyle. Hücre yenileme özelliğiyle, beyinsel rahatsızlıklarda, cilt ve saç problemlerinde, yara ve yanık tedavilerinde faydalı olduğu testlerimizde ortaya çıktı. Kemoterapi tedavisinde etkili olduğu, kırışık önleyici özelliği olduğu da yurt dışında yapılan deneylerde saptandı" diyerek incirin doğal şifa kaynağı olduğunu vurguladı.

"ÜRETİCİLER HAZİNENİN FARKINA VARSIN"

İncir çekirdeği yağından sabun, cilt kremi, ağrı giderici masaj kremi, saç bakım spreyi elde ettiklerini söyleyen Şimşek, tatlı kısmından da reçel, marmelat, kahve ve alkol üretildiğini belirtti. 
  Türkiye’de üretim ve ihracatta öncü olan incirin değerinin bilinmediğine dikkat çeken iş adamı Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: "İncirin ihracatı Aydın için şimdi de rekor rakamlarla yapılıyor. Çekirdeğindeki yağın özellikleri makalelerle anlatıldıkça ülkemizde ve yurt dışında yaygınlaşacaktır. Kozmetik ve ilaç sanayisi, incir ihracatını beş katına çıkaracaktır. Aydınlı incir üreticileri, ellerinde ne kadar büyük bir hazine bulundurduklarının farkına varsın."