Yerel tohumların koruma altına alınmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını kendisine görev edinen Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yerel tohumların Gen Bankası'nda muhafaza edilmesi için başlattığı projeye, Koçarlı Ziraat Odası’ndan destek geldi. Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk ve yönetimi, üreticilerden topladıkları kabak, fasulye, karpuz, acur, bakla, bamya ve marul tohumlarını İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim etti.

“OLUMLU BULUYORUM”

Öztürk, yerel tohum üretmenin çok önemli olduğunu dile getirerek, “Ülke olarak Konya kadar toprağı olmayan ülkelerden tohum alıyoruz. Alınan tohumlar hem pahalı, hem de bir kere ekiliyor. İthal tohumlardan elde edilen ürünler de lezzetsiz oluyor. Bunlar çok büyük bir sıkıntı. Yabancı ülkeler yarın, ‘Ben size tohum vermeyeceğim’ dediği zaman üretim yapamayız. Çünkü elimizde tohumumuz yok. Bundan dolayı kendi tohumumuzu üretmemiz çok önemli. Bakanlığın yaptığı yerel tohum çalışmasını olumlu buluyorum” dedi.

“DEVLETİMİZ DESTEKLEMELİ”

Devletin kendi tohumunu üreten çiftçiyi desteklemesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Eskiden dikilen domates, biber ve diğer ürünlerden elde edilen tohumlar, bir sonraki yıl ekim için saklanırdı. Bunun yapılmaya devam edilmesi için devletin sertifikalı tohuma değil, kendi tohumunu üreten üreticilere destek vermesi gerekiyor” diye konuştu. Öztürk, yerel tohumlardan ürettiği fideleri vatandaşlara dağıtan Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne de teşekkür etti.