Aydın Eczacı Odası, bilimsel eczacılığın kuruluşunun 180’inci yılı dolayısıyla bir kutlama programı düzenlendi. Aydın Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koyan Aydınlı eczacılar ardından saygı duruşunda bulundu. 14 Mayıs’ın Eczacılık için önemli bir gün olduğunun altını çizen Karaarslan, bu yılki eczacılık temasını da “Anne Bebek Dostu Eczane” olarak belirlediklerini ifade etti. Oda Başkanı Karaarslan, tüm meslektaşlarının 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü kutladı.

“CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ”

Yaklaşık iki yüz yıldır mesleklerini ileriye taşımak için çalıştıklarını dile getiren Karaarslan, “İnsan ve toplum sağlığına değer katmak için adımlar atıyoruz. ‘Önce zarar vermeyeceksin’ ilkesiyle, halkın sağlığını merkeze alan bir perspektifle hizmet veriyoruz. Eczacılık tarihini, insanlığın tarihinden ayıramayız. Tıpkı eczaneleri mahallelerimizden, yani yaşamın içerisinden ayıramayacağımız gibi. Halka en yakın sağlık danışmanı olan biz eczacılar; köylerden kentlere, ülkenin her köşesine yayılmış hizmet ağı ile en kolay ulaşılan sağlık çalışanları olarak, kesintisiz ilaç ve sağlık hizmeti veriyoruz. Eczanelerimizin kapısından giren, derman arayan hastalarımızın dertlerine ortak oluyor, çözüm bulmak için her koşulda, canla başla çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“MESLEĞİMİZİN GELECEĞİ ADINA ENDİŞELİYİZ”

Hem eczacılık fakültelerinde nitelikli eğitim verilmesinden, hem de her geçen gün sayıları artan eczacılık fakülteleri nedeniyle eczacılık mesleğini gelecekte sıkıntıların beklediğini vurgulayan Karaarslan, “Bizler, mesleğimizin geleceği adına endişeliyiz. Eczacılık fakültelerinin, plansız ve kontrolsüz bir biçimde açıldığına şahitlik ediyoruz ve mesleğimizin geleceği adına kaygı duyuyoruz. Son 7 yılda, eczacılık fakülteleri kontenjanları yüzde 71,7 oranında artırıldı. 2001 yılında eczacılık fakültesi sayısı 8’di ve bugün geldiğimiz noktada bu sayı 49. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Eylül 2018 verilerine göre eczane açılabilecek yer sayısı bin 800 civarında. Eczacılık fakültelerinden her yıl 2 bine yakın öğrencimiz mezun oluyor. Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu, 2023 yılında eczacı ihtiyacını 32 bin 900 olarak gösteriyor. Şu anda ise 37 binin üzerinde eczacı bulunuyor” diye konuştu.