İncirliova'nın özellikle inciri ile deve sütü ve sucuğunu tanıtarak ön plana çıkaracaklarını belirten Kaya, Türkiye'de ses getirecek bir deve güreşi festivaline de imza atacakları ifade etti.
  CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı, 31 Mart Yerel Seçimleri kapsamında İncirliova'yı İYİ Parti'ye bıraktı. İYİ Parti'nin 26 Şubat'ta Belediye Başkanlığı'na aday gösterdiği Deveciler Federasyonu Başkanı Aytekin Kaya'nın etrafında İYİ Parti ve CHP'li yönetici ve partililer de kenetlendi. 33 gün yoğun tempoda seçim çalışmalarını yürüten Kaya, 5 yıldır belediye başkanlığı yapan rakibi MHP'li Gürşat Kale'yi koltuğundan etti.
  32 MİLYON TL BORÇ
  Kale'den belediyeyi yaklaşık 32 milyon TL borçla devralan Kaya, seçim döneminde İncirliova halkına söz verdikleri hizmet ve projeleri hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Aydın Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu çalışacaklarını belirten Kaya, ilk etapta İncirliova için kaçınılmaz olan otopark projesini hayata geçireceklerini ifade etti. Kaya, belediyenin ekonomik sıkıntısını aşmak için ise ihtiyaç fazlası olan personelin işine son vereceklerini dile getirdi. İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya'nın sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:

EMRAH DİNÇER:

Seçilmeden önce nasıl bir belediye bekliyordunuz, neyle karşılaştınız?

AYTEKİN KAYA:

Belediyenin ekonomik durumunun kötü olacağını tahmin ediyordum. Ama bu kadar kötü olacağını değil. 32 milyon TL net borç var. Bunun 12-13 milyon TL'si esnafa olan borçlar. Her gün birisi gelip alacağını istiyor. Para veren ise hiç yok. Belediyede 350 memur ve işçi var. İller Bankası'ndan belediyemize geçen ay gelen para, 616 bin TL. Çalışanların maaşı 1 milyon 150 bin TL. Bir bankaya da her ay ödenmesi gereken 225 bin TL var. Yani aylık giderimiz 1 milyon 375 bin TL. Gelirimiz ise hiç yok. Biz göreve satmaya değil, hizmet etmeye geldik. Ancak 'Şu malı satalım da borçları kapatıp hizmet edelim' desek, satılacak mal da bırakmamışlar. Tabi böyle bir tabloyu görünce sıkıntı yaşıyoruz. Sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu, bize yardımcı oluyor.

E.D:

Borçları nasıl aşmayı planlıyorsunuz?

A.K:

"Belediyemizde personel fazlalığı var. Seçim önü, herkesin gönlünü yapmak için belediyeye personel doldurmuşlar. Ekonomik sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Belediyemizde 7 bin TL, 6,5 bin TL maaş alanlar var. Bu maaşlar çok fazla. Belediyenin geliri, giderini karşılamıyor. Bağ, bahçe, tarla satılarak bu zamana kadar belediyede tutulan ihtiyaç fazlası işçileri çıkaracağız. Ben bunları zevk için çıkarmıyorum. Gelen gelir bunların masrafını karşılamıyor, ondan dolayı işten çıkarıyorum. Her yerden de tasarrufa gidiyoruz.

E.D:

Seçim döneminde, halka verdiğiniz sözleri tutacak mısınız?

A.K:

Borçlarımız olsa da sözlerimizi yerine getireceğiz, başarılı olacağımıza inanıyorum. Ben ticaretten geldim, borçtan korkmam, hallederim. 40 yıldır ticaret yapıyorum.

E.D:

İlk etapta ne yapmayı planlıyorsunuz? A.K: Birinci projemiz otopark. Onu hayata getirmek için uğraşacağız. İncirliova için otopark şart oldu. İncirliova'da 150 binden fazla nüfus var. Herkes arabasını park etmekte sorun yaşıyor. Kimi evlerde dört araba var. Bu arabaları yollar almaz oldu. Acilen otopark yapacağız. En uygun yerde otoparkımızı gerçekleştireceğiz.

E.D: 

Büyükşehir Belediyesi ile ilişkileriniz nasıl olacak?

A.K:

Ben, Millet İttifakı'nın İYİ Parti'li İncirliova Belediye Başkanıyım. Büyükşehir Belediyesi’nde de yine Millet İttifakı'ndan CHP'li Özlem Çerçioğlu var. Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu çalışacağız. Büyükşehir ile ilgili bütün projelerimizi hayata geçireceğiz. Sağ olsun Başkanımız, bize söz verdi. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve İncirliova Belediyesi'nin Millet İttifakı'ndan olması, İncirliova için çok büyük bir şans. Komşu belediyelerimiz Efeler ve Germencik ile de çok iyi anlaşıyoruz. Kesinlikle hizmet ayrımına gitmeyeceğiz. İlçemizin Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda bulunan alanlarda varsa bir eksiklik biz devreye gireceğiz. Artık büyükşehir, küçük şehir yok. İhtiyaç duyduğumuzda Büyükşehir Belediyesi de bize yardım ediyor.

E.D:

Kültürel etkinlikler yapacak mısınız?

A.K:

Belediye olarak kültürel hizmetlere de ağırlık vereceğiz. Kültür merkezi binası, ilçemiz için çok önemli. Başkanımız Özlem Çerçioğlu, ilçemize iyi bir bina kazandırmış. İncirliova gençliğini toparlamak için bu binada çok işler başaracağız. Müzik, tiyatro, sinema gibi kurslar açacağız. Milli Eğitim ve okul müdürleri ile aramız iyi. Çok değerli hocalarımız var. Onları değerlendireceğiz, kendilerine yardımcı olacağız."

E.D:

İncirliova'da neyi ön plana çıkaracaksınız?

A.K:

"İncirliova'nın adı bile güzel. İlçemizin adında yer alan inciri, en güzel şekilde tanıtacağız. Deve güreşlerini, sucuğunu ve sütünü ön plana çıkaracağız. Bilindiği üzere deve sucuğu, Türkiye'de sadece İncirliova'da yapılmakta. Başka hiçbir yerde yok. İnsan sağlığına birçok faydası bulunan deve sütünü, Türkiye'ye tanıtan zaten benim.

E.D:

Deve güreşi düzenleyecek misiniz? A.K: Ailem deveci. Ben de doğduğumdan beri deveciliğin içindeyim. 4 yıldır da federasyon başkanlığı yapıyorum. İçinden geldiğim bu kültürü yaşatmak için elimden gelen gayreti hem maddi, hem de manevi anlamda gösterdim. Deve denildiği zaman akla ilk İncirliova gelir. Deve güreşlerinde İncirliova, Türkiye'nin Kırkpınar'ıdır. Ne yazık ki son 5 yıldır İncirliova'da istenilen düzeyde deve güreşi yapılmadı. Bundan dolayı İncirliova birazcık geride kaldı, Efeler, Selçuk, Germencik ön plana çıktı. Biz belediye olarak, Türkiye'de ses getirecek bir deve güreşi festivaline imza atacağız. Şenliğimiz, güreşlerden bir hafta önce başlayacak. Deve güzellik yarışması yapacağız, devenin sucuğundan kıyafetine kadar her türlü şeyini tanıtacağız. Folklor ve kına geceleri düzenleyeceğiz.

E.D:

İncirliova’yı jeotermal ile ısıtacak mısınız?

A.K:

Geçtiğimiz günlerde Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger de belediyemize yaptığı ziyarette Valilik olarak İncirliova’ya sıcak su verme sözleri olduğunu söyledi. Ancak bizim şu anda İncirliova’yı jeotermalle buluşturacak durumumuz yok.

E.D:

5 yıllık hizmet döneminiz sonunda ortaya nasıl bir İncirliova çıkacak?

A.K:

İncirliova'da yüzme havuzu, otopark yapacağız. İkizdere Çayı'nın etrafını düzenleyeceğiz. Kırsal mahallelerimize çok iyi hizmetlerimiz olacak. Otel yapmayı da düşünüyoruz. İnsanlarımızın rahatlıkla oturup vakit geçirebildiği, spor yapabildiği alanlar yapacağız. Belediyemize ait parkları, kendimiz işleteceğiz. Aynı Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı gibi. Diğer projelerimizi de gerçekleştirdiğimizde ortaya insanların yaşamaktan büyük keyif aldığı bir İncirliova çıkacak. Vatandaşlarımız ilçemizde yapacağımız değişimi, yaşayarak görecekler.