Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılından bu yana sürdürülen ‘Yerel Tohumları Koruma’ projesi kapsamında fide dağıtımlarına devam ediliyor. İlçe ilçe dağıtımlarına devam edilen fideler Yenipazar’da da vatandaşlar tarafından yoğun rağbet gördü. Belediye Meydanı’nda kurulan çadırlar önünde fide alabilmek için uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, fidelerden alabilmek için birbiriyle yarıştı. Dağıtılan 30 bin sebze fidesi arasında biber, domates ve patlıcan gibi sebzeler yer aldı. Dağıtımda Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden ile Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Abdurrahman Arslan da hazır bulundu.

“AMACIMIZ KÜLTÜR VARLIĞI TOHUMLARIMIZA SAHİP ÇIKMAK”

Yerel tohum projesinin başlama serüveninden bahseden Başkan Erden, “Benim bir önceki belediye başkanlığı dönemimde köylerde bir tohum envanteri çıkardık. Dedelerimizin ninelerimizin keseleri ve çıkınları içinde sakladığı yerli tohumları topladık. Daha sonra bir belediye fidanlığı kurduk. Amacımız kültür varlığı olarak bu tohumlarımıza sahip çıkmaktı. Bizim büyük tohum tekelleriyle mücadele etme gibi bir derdimiz yok. Hiç olmazsa mutfaklarımızda tükettiğimiz sebzelerin yerli tohumlardan üretilmiş sebzeler olduğunu bilerek böyle bir çalışmayı başlattık” dedi.

BAŞKAN ÇERÇİOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ

Yerli tohumların yok olmasını engelleme çalışmasının Yenipazar’da başladığının altını çizen Başkan Erden, “Biz sadece kısırlaştırılmamış, kromozomlarıyla oynanmamış dolayısıyla üreyebilen ve tekrar üretimde kullanılabilen, ekile dikile en çok verimi elde edebildiğimiz sağlıklı beslenme için çok önemli olan düşüncenin uygulayıcısı olarak bu sahnede görev aldık. Büyükşehir Belediyemiz bunu kendine bir iş edindi. Sağolsun Özlem Çerçioğlu hem Yenipazar’da hem de Bozdoğan’da ve diğer ilçelerde de bu yerli tohumların yok olmama çalışmasına büyük önem veriyor. Bu ata tohumlarının diğer ilçeler başta olmak üzere bütün Türkiye’de yaygınlaşması ve bütün Türkiye’yi kapsamasını çok istiyorum. Biz karınca kararınca burada bir işaret fişeği yaktıysak bundan kendimizi mutlu sayarız” diye konuştu.