Atçalı Kel Mehmet’in hayatını anlatan ve 22 Eylül’de sinemalarda olacak olan Atçalı Kel Mehmet filminin bir sahnesi dahi Aydın sınırları içerisinde çekilmedi. 
Atçalı Kel Mehmet Efe Filminin yapımcısı Güler Nalbantoğlu, böyle bir filmin bazı sahnelerini Aydın’da çekmek istemelerine rağmen yerel yönetimlerin destek vermediğini belirtti. Güler Film ve TRT ortak yapımı olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı filmin Aydın’da çekilmemesi izleyici açısından üzüntü doğururken, film yapımcısı Nalbantoğlu bu durumun Aydın açısından tarihte kara bir leke olarak kalacağını belirtti.  
  Nalbantoğlu destek bulamamasından dolayı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya'yı eleştirerek, “Efelik kültürünü yaşatmak için mücadele eden insanların hiçbirinden destek görememek beni gerçekten üzdü" ifadelerini kullandı.

“KARA BİR LEKE OLARAK KALACAK”

Filmin Aydın ve Ege filmi olmasına rağmen Aydınlı yerel yönetimlerden destek alamadıklarını, bu nedeniyle filmin sahnelerinin İzmir’de çekildiğini ifade eden Nalbantoğlu, şunları kaydetti: “Bu film Aydın Atça filmi ama maalesef Aydın’dan film için hiçbir destek alamadım. Ege’nin filmine, Ege sahip çıkmadı. Bu çok büyük bir ayıp ve kayıptır. Kimse ‘topuklu efeyim’ diye geçinmesin. Herkesten daha efe olan varsa, o da benim. Çünkü bir kadın yapımcı, bir İzmirli ve bir Egeli olarak uzun yıllardır tarihte yapılmamış bir efe filmini yaptım. Bir kadın yapımcı efelikle beraber bir efe filmi yaptı. Ama maalesef ‘topuklu efe’ diye geçinen ve efelik kültürünü yaşatmak için mücadele eden insanların hiçbirinden destek görememek beni gerçekten üzdü. Bu film ticari değil kültürel bir filmdi. Bu olay da kültürel mirasa sürülen kara bir leke olarak kalacak. Bu film yıllar boyunca gösterimde olacak ancak akan jenerikte maalesef ne Aydın’ın, ne de Ege’nin temsili olmayacak.”    

“UTANACAKLAR”

Filmin yapımı sırasında Ege’den hiçbir destek alamadıklarının altını çizen Nalbantoğlu, “Ailecek Egeli olduğumuz için Ege insanının sıcak kanlı olduğunu çok iyi bilenlerdenim. Ege insanın efelik duygusunu da çok iyi biliyorum. Ege insanının sıcaklığını maalesef Aydın’daki yerel yöneticilerden göremedim. Ben bu filmi yerel halka hediye ederim ama asla yerel yöneticilere hediye etmem. Maddi manevi çok büyük zorluklarla bu filmi çektik. Bu bizim bölgenin filmi diyerek hiç kimse maalesef sahiplenmedi. Bu da büyük bir kayıp. Bu film vizyona çıkınca tarih bunu yazacak ve bundan utanacaklar” diye konuştu.

DESTEK OLMADILAR


Atça’nın bağlı olduğu Sultanhisar Belediyesi’nden de destek alamadığını ve başkan Yıldırımkaya’nın kendisine pazarlamacı muamelesi yaptığını iddia eden Nalbantoğlu, şunları söyledi: “Film için Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya’ya ziyarete geldim ve belediye başkanı bana pazarlamacıymışım gibi davrandı. Daha vizyonun ne olduğunu anlamadı. Bu film için eski belediye başkanlarını kötülediler. Bana orada destek sözü verecekleri yerine siyaset yaptılar. Ben çekimlerden önce bir yapımcı olarak bizzat belediye başkanının ayağına gittim. 'Gelelim bu filmi bu bölgede çekelim' dedim. 'Biz destek olamayız' dediler. Bir belediye başkanının bu filme nasıl destek olmadığına hala daha inanmıyorum. Atçalı Kel Mehmet’in, Atça’da heykeli var. Ben filmde heykeli veriyorum ama oranın Aydın Atça olduğunu bilerek belirtmedim. Tarih bundan utanacak. Yıl 1830’lar diye başlayan film, yıl 2017 diye bitecek. Atçalı Kel Mehmet’in heykeli görünecek, bu heykelin dünyada nerede olduğu merak edilecek ama neresi olduğu bilinmeyecek." 

“FİLMİ YÖRE HALKINA VE ANADOLU’YA HEDİYE EDİYORUM”

Atçalı Kel Mehmet Efe filminin çekimi için ilk olarak Atça eski Belediye Başkanı Mustafa Çınar’ın ön ayak olduğunu dile getiren Nalbantoğlu, “Yerel yönetimlerde vizyon yok. Bu kadar devasa ve yaklaşık 5 milyon liraya mal olmuş bir filme, maddi manevi destek olunmadı. Bazen manevi destek de önemlidir.  Bu iş ticari bir iş değil bu iş tamamen gönül ve yürek işidir. Ben bu işe 6 yılımı koydum. Büyük emeklerin sonucunda ortaya çıkan TRT ortak yapımı, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği almış bir filmdir. Büyük bir bütçesi olduğu için ciddi anlamda zaman zaman sıkıntılar yaşadık. Kimse elini taşın altına koymadı. Kimse bana bu kültüre sahip çıkıyoruz demeyecek ve önce elini taşın altına koyacak. Ben inandım ve bir hayali başardım. İnsanlar yaptıkları işlerle hatırlanmak ister. Ben de öldükten sonra bu filmle anılmak istiyorum. İnşallah arkası da gelecek ve daha farklı efelerin de filmlerini yapacağım. Bu filmi yöre halkına ve Anadolu’ya hediye ediyorum. Tarihte ilk defa efe kültürünü gelecek nesillere miras bırakacağım için de çok mutluyum” ifadelerini kullandı.    

“EGELİLER BU FİLMİ SAHİPLENMELİ””

Kültürel bir film olan bu filmin, Valilikler nezdinde destekleneceğine inandığını belirten filmin yapımcısı Nalbantoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti: “Valilikler kapsamında da daha önce İzmir Valiliği ile bir temasım olmuştu. Bayram sonrası da Valiliklere tekrar bir ziyaret gerçekleştireceğim ve bu konuda destek olacaklarına da eminim. Çünkü bu bir kültürel proje. Bayram sonrası ziyaretlerden de olumlu geri dönüşler alacağıma da inanıyorum. Ege’deki belediyelerin bu Ege filmine sahip çıkması lazım ki, Ege izleyicisi de bu filmi sahiplensin. Bence Egeli bu filme nasıl sahip çıktığı göstermelidir. Yani, 'Biz kültürümüze böyle sahip çıkıyoruz' deyip, Egelilerin bu filmi izlemesi için, filmin tanıtılması gerekiyor. Bu filmin Ege’de rekorlar kırmasını istiyorum. Tarihe bu şekilde imza atalım. Tarihte ilk defa efelik kültürü ritüeli, efe yemini gibi inanılmaz güzel sahneler canlandırıldı. İzleyicinin filmi keyifle izleyeceğinden eminim."

FİLMİN TEMASI

Atçalı Kel Mehmet Efe, Osmanlı Padişahı 2. Mahmut döneminde yaşamış Ege bölgesinin ilk efelerinden biridir. Zenginden alıp fakire vererek bölgesinde adaleti sağlar ama çıkarları zedelenen ağalar, beyler ve voyvodalar tarafından da hain ilan edilir. Atçalı’nın ölüm fermanı verilir ve Atçalı Kel Mehmet Efe’ye iki seçenek kalır. Kaçacak ya da ölecektir. Ege bölgesinin en sevilen halk kahramanlarından biri olan Atçalı Kel Mehmet Efe’yi beyazperdede Gökhan Keser canlandırırken, filmin yönetmenliğini ise Hakan Şahin üstleniyor.

Haber Videosu