Söke Ziraat Odası, Ticaret Borsası ve Tariş yöneticileri yaptıkları konuşmalarında,  üreticilere ‘Panik yapmayın’ çağrısı yaptı, üreticileri mecbur kalmadıkça ellerindeki pamuğu satmamaları konusunda uyardı. 
  Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel ve Söke Tariş 131 No’lu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer’in konuşmacı olduğu toplantıya, İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz ile Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu da katıldı.  

“YANLIŞ İLAÇ VE GÜBRE ZARAR VERİYOR”

Kaymakam Kurtbeyoğlu, toplantının başında yaptığı kısa konuşmanın ardından programı nedeniyle ayrıldı.
Söke İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, oluşturdukları Pamukta Kalitenin Korunması Komisyonu’nun denetim ve çalışmalarının etkin şekilde devam ettiğini söyledi. Kaymakam Kurtbeyoğlu, çiftçileri yanlış ve gereksiz ilaç ve gübre kullanımı konusunda da uyararak, “Yanlış ve gereksiz ilaç ve gübre kullanımı Söke Ovası’na ciddi zarar veriyor. Gelecek yıllarda toprağın çoraklaşmaması için şimdiden tedbir alınmalıdır” dedi.

“YOL HARİTAMIZI BELİRLEMEK İSTİYORUZ”

Gerek üretici, gerekse ülke açısından zor bir süreçten geçildiğini, döviz yükselirken ürünün değerinin düşmekte olduğunu belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş ise, “Buna paralel olarak faizler de anormal şekilde yükselmekte. Bu süreçte kararları birlikte almak üzere bu toplantıyı düzenledik. Yol haritamızı belirlemek istiyoruz” dedi.

“FİNANS KURULUŞLARI VE ÇİFTÇİ İLE ELELE OLMALI”

Kocabaş konuşmasında, “Bugün Ege tipi pamuğun karşılığı dünya borsalarında 12.5 lira. Ancak ne hikmetse bizdeki pamuğun bugünkü fiyatı 10 lira. Yüzde 25 bir fiyat farkı var. Türkiye son yıllarda pamuk üretimi ve kaliteyi arttırdı. Artık kendi kendine yetebilir seviyeye geldik. Bu yıl göreceğiz 1 milyon tonu geçeceğimiz hesap ediliyor. Şu anda tekstil sanayisinde mevsimsel olarak ölü sezon. Pamuğa çok ihtiyaç olmadığı için borsaya gitmiyorlar. Biz çiftçilerin de Ekim, Kasım ve Aralık ayı borçlarımız var. Çiftçinin yüzde 80’inin borcu bu üç aylık zaman. Dövizdeki dalgalanmadan ve nakliye zamanından dolayı dışardan bu yıl pamuk gelmesi zor. Üretici, borçlu olduğunu bildiği sektör pamuk üreticisinin dökülmesini bekliyor. Biz dikiz ve dik duracağız. Bankalarla görüşmelerimiz var. Bankaların elindeki pamuğunu gösteren üreticilere bu sıkıntılı dönemde esnek olmalarını, üreticilerin borçları ertelemelerini istiyoruz. Bunu 2007 ve 2011 yıllarında yaptık. Bankalar bu duruma olumlu bakıyor. Acil ihtiyaçlar için cüzi miktarda pamuk satalım. Bu zorlu süreçte finans kuruluşları ile üreticiler el ele olmalı diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ”

Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel de, şunları kaydetti: “Ülkede iplik fabrikaları kapasitelerini yüzde 50 seviyesine düşürmüş şekilde çalışıyor. Çekirdek alımı yapan amiral gemisi alım yapmayacağını açıkladı. Çekirdek fiyatları da düştü. Üç dört yıldır randıman farkları çekirdek fiyatlarının düşük olması nedeniyle kalktı. İhtiyacınız kadar pamuk satarak pamuk fiyatlarının düşmesine engel olabilirsiniz. Bizler borsalar olarak, ‘İplik fabrikalarının fiyatları düşürmesi halinde piyasaya az miktarda pamuk süreceğiz’ mesajını verdik. İzmir Borsasında tahtaya fiyatların yazılmaması konusunda ise Bakanlık düzeyinde girişimler başlatıldı. Önümüzdeki hafta İzmir Ticaret Borsası’nda Söke üretici temsilcileri olan bizlerin de katılımıyla bir toplantı düzenleyeceğiz. Hepimiz aynı gemideyiz ve işimizi doğru yapmak zorundayız.” 

“PANİK YAPMAYIN”

Piyasadaki olumsuz havayı dağıtabilmek adına Tariş olarak ellerinden gelen mücadeleyi gösterdiklerini belirten Söke Tariş 131 No’lu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, “Son üç senedir tüm Türkiye bizim fiyat açıklamamızı bekliyor. Söke Tariş olarak 13 Eylül’de fiyat açıkladık. Açıklarken de baz fiyat ya da taban fiyat olmadığını, ekonomik konjonktüre göre hareket edeceğimizi söyledik. Açıkladığımız 11.5 liralık fiyatın karşılığını alamayınca fiyatı 10-10.5 liraya çektik. Biz üreticiyi desteklemek amacıyla hala 10.5 liraya tutunuyoruz. Geçmiş yıllara göre iyi alım yapıyoruz. Ancak bize pamuğunu teslim eden ortak ya da ortak dışı alımlarda geçtiğimiz yıllarda yüzde 45 oranında hesaplaşma yapılırken, bu yıl bu seviye yüzde 65’lerde. Yani bizim kapımızdan giren pamuğun yüzde 65’i bizimle hesaplaşmış durumda. Buna ne Tariş’in, ne de diğer tüccarların gücü yeter. Üreticilerimizden isteğimiz panik yapmamamız. Sabırlı olalım, gidişat mutlaka düzelecek. Panik yaratmayalım” şeklinde konuştu. 
  Toplantı, konuşmaların ardından üreticilerden gelen soruların yanıtlanması ile devam etti.