Kılıçdaroğlu'nun onur konuğu olarak katıldığı toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Aydın Milletvekilleri Metin Lütfi Baydar, Hüseyin Yıldız, CHP'li ilçe belediye başkanları, Aydınlı mahalle muhtarlarıyla çok sayıda davetli hazır bulundu.

"DAHA YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR"

Toplantıda muhtarlara hitap eden Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu, görev süresi dahilinde Aydın genelinde toplamda 1 milyarlık hizmeti hayata geçirdiklerini vurguladı. 3.5 yıllık görev süresinde muhtarların kendisine gösterdikleri desteklerden ötürü teşekkür eden Çerçioğlu, "3.5 yılda bin 540 km asfalt ve parke yol çalışmas yaptık. ASKİ olarak bin 477 kml'ik alt yapı çalışmasını tamamladık. Daha yapacağımız çok iş var .  Aydın'ın 20-30 yıldır kapanmayan yaraları vardı. Genel Başkanımızın huzurunda söz veriyorum; 1.5 yıl içinde kalan hizmetleri de tamamlyacağız. 17 ilçemize adaletli olarak hizmet etrmeye devam edeceğiz.  3.5 yıllık süreçte bana destek olan Aydın Büyükşehir Belediye meclis üyelerimizle ve muhtarlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

"YENİ BİR MUHTARLIK KANUNU ÇIKARMAK ŞART"

Muhtarlık seçimlerinin en temiz ve en saf seçimler olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Çünkü muhtarı, bir genel başlan yazıp alt alta listeye koymaz. Kimlik ve kimliğinizle çıkıp propaganda yapar seçilirsiniz. Siyasi partinin gölgesini kabul etmezsiniz. Bu kadar köklü bir geleneği bünyesinde barındıran muhtarların sorunları niye çözülmüyor? Kaç kanunda muhtarlarla ilgili madde var ben de bilmiyorum. Sizin sorunlarınızı çözme konusunda siyaset kurumuna düşen ilk iş yeni bir muhtarlık kanunu çıkarmaktır, bu yapılmıyor. İkinci olarak elbette sizin sorunlarınızın çözüm yeri TBMM dir. Bunun orada görüşülmesi lazım. Biz bununla ilgili önerge verdik, muhtarlık kurumunun sorunlarını görüşelim dedik. Reddedildi. Biz muhtarlık kurumunun sorunlarının çözümünden yanayız. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız yatırımlarını bütçesine göre yapmış, muhtarların bütçesi ve geliri var mı? Yok. 1833 yılından bu yana muhtarlıkların niye geliri yok? Çünkü sizi sadece siyasette kullanmak istiyorlar" diye konuştu. 
"Mahalledeki emlak vergisi belediyeye gidiyor. Mahalledeki binaların emlak vergisinden size niye pay verilmez" sorusunu soran Kılıçdaroğlu, "Muhtarlık kurumunun önemini TBMM ve siyaset kurumu henüz yeteri kadar kavramış değil. Muhtarlıklarımızı güçlendirmemiz lazım. Mahallenizle ilgili herhangi bir konu görüşülürken, 'Sevgili muhtarım, siz bu mahallenin muhtarısınız sizin de söz halkınız olsun diyen var mı?' Yapmamız gereken konulardan bir tanesi de muhtarların kendi mahallesiyle ilgili karar alınırken belediye meclisinde de söz sahibi olmasıdır. Ya kabulünü desteklemeli, ya da reddetmeli. Muhtarlar seçimle geliyor. Doğru dürüst oturacak yeriniz var mı? Seçimle gelen herkesin yeri var ama muhtarın yok.  Sizin önünüze diğer partilerden, herhangi bir partiden milletvekili geldiğinde emlak vergisinden pay, belediye meclisinde söz hakkı oturacak ve yer istiyoruz deyin. Buna karşı çıkanlara, Kılıçdaroğlu muhtarların önünde söz verdi deyin. Getirsinler kanunu imzalayalım" dedi. 
Muhtarlıklarla ilgili kanuni düzenleme için 20 yıla gerek olmadığını ve gereken düzenlemenin 6 ayda yapılabileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, " Size söz verip tutmayanlar iktidar oldu. Bir  de söz vereni deneyelim bakalım nasıl olur. Demokrasi ayrı şeydir, devlet ayrı, hükümet ayrı şeydir ama hepsinin özünde demokrasi vardır. Yerinde mangalda kül bırakmıyoruz bu nasıl milli irade ki muhtar herşey için izin isteyecek. Benim iyi olmam bağımsız düşünceme ve gelirime bağlıdır. Bunun mücadelesini vermelisiniz, muhtarlar olarak bir araya gelirseniz demokrasiyi kökleştirirsiniz. Türkiye'de 50 bin 217 muhtarımız var. Her mahallede milletvekili bakan ya da cumhurbaşkanı yok. Siz demokrasinin temelisiniz, siz güçlü olduğunuz ölçüde demokrasi güçlüdür. Belediye başkanıyla muhtarlar arasında çok sıkı bir ilişki olması lazım. Çünkü belediye başkanı da siz de seçimle geldiniz. Muhtarların telefonuna bakacak bir sekreteri olması lazım. Bu lütuf değil kanunla olacak. Mesela nerede muhtar varsa ben ayağına gider oturur konuşurum" dedi.

"DEVLET BAKİDİR, HÜKÜMET GEÇİCİDİR"

Türkiye'nin sorunları olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bayrağımızın altında yaşıyoruz. Atatürk'e hep birlikte saygı gösteriyoruz. Cumhuriyetin niteliklerini ve demokrasiyi güçlendirmemiz lazım. Demokrasi hakkın oyuna başvurmaktır ve devlette liyakattir. Bakan olmak için ilkokul diplomasına ihtiyaç var başka hiçbir engel yok. Devlette en altta şube müdürü ya da şef olmak için en az dört yıllık üniversite ve belirli bir süre geçmesi lazım. Belli süre geçer imtihana girip şef olursunuz. 12 yılda üst kademelerde çalıştıktan sonra müsteşar olursunuz. Devlet bakidir, hükümetler geçicidir. Devletin sembolü bayraktır, hükümetin bayrağı yoktur. Devlette iş bölümü vardır. Herşeyi kalkar tek adama verirseniz olmaz.  Demokrasi varsa hepimiz varız. Bugünlerde bir tartışma var. Filan belediye başkanı istifa etsin. Bu milli iradeye haksızlıktır. Benim herhangi muhtara, 'Seni beğenmiyorum istifa et deme hakkım yoktur. İstifa etmesen bedeli ağır olur deniliyor. Ne demek bu, hapse atar dosyalarını çıkarırım mı diyorsun. Suç varsa suçu gizleyen adam da suçludur" diye konuştu.

"ÇERÇİOĞLU'NA ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE GEREKEN DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ"

Belediye başkanlarının herkese eşit hizmet vermesinin öneminden de bahseden Kılıçdaroğlu, "Her kuruşun hesabını vatandaşa vereceksiniz kul hakkı yemeyeceksiniz. Bir kenti namusunuzla yönetmek istiyorsanız, kural budur. Bu işin sağlı yoktur. Bu toplumun ayrışmaya değil bir ara olmaya huzura ihtiyacı var. Başkanımız az önce hizmetlerini anlattı, daha da yapacak. İnşallah önümüzdeki dönemde de hizmet etmesi için elimizden gelen desteği de kendisin sağlayacağız" dedi. 
Yapılan konuşmaların ardından Söke Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na plaket takdim ederken bazı mahalle muhtarları da yöresel ürünlerden oluşan çeşitli hediyelerle birlikte efe şapkası ile poşu hediye etti.  MURAT TAN- NUMAN ÖLMEZ