Sultanhisar ve çevresinde eşi, benzeri bulunmayan ve diğer traktörlere göre büyüklüğü ve ürettiği iş açısından bir adım önde olan traktör, vatandaşların da ilgi odağı oldu.  

AKIL DOLU DEĞİŞİKLİKLER

Aydınlı çiftçilerden Yılmaz Özyiğit, 1980 model traktörünün tasarımında yaptığı akıl dolu değişiklik ile çilek üretimi sırasında yapılan birçok işte çığır açtı. Kafasında tasarladığı tasarımı sanayi esnafının yardımıyla icraata döken Özyiğit, traktörünü her iki yönünden genişletti. Orijinali 1 metre 60 santimetre olan traktörü 2,5 metreye ulaştıran Özyiğit, ön ve arka tekerlekleri de büyüterek traktörün yerden yüksekliğini de arttırdı. Çilek tarlasında rahat bir şekilde ilerleyebilen bir traktöre sahip olan çiftçi Yalçın Özyiğit, bunun Sultanhisar’da ilk ve tek olduğunu söyledi.

10 BİN LİRA MASRAF ETTİ

Dingil ve flanşları uzatılan traktörün jantlarını da bir firmaya özel olarak yaptıran Özyiğit, hidrolik ayarlarında da değişiklik yaptırarak daha fazla yük kaldırmasını sağladı. Yaklaşık 2 yıl önce bu hale getirilen traktör için 10 bin lira para harcanırken zeki çiftçi, kullanışı çok rahat olan traktörü sayesinde tasarruf da sağlıyor.  

TASARRUF ETTİRİYOR

Çilek üretiminde işleri daha da hızlandırmak için traktörde böyle bir değişiklik yapma gereksinimi duyduklarını belirten Yalçın Özyiğit, “Çilek tarlalarında ilaçlama ve siyah naylon çekme işinde diğer traktörlerle zorlanıyorduk ve buna bir çare bulmamız gerekiyordu. Traktör üzerinde nasıl bir değişiklik yaparız diye çeşitli fikirler yürüttük. Sanayideki çeşitli esnafların yaptığı katkı ile böyle bir traktörü ortaya çıkardık. Bu traktör Sultanhisar’da tek ve ilktir. Traktör işlerimizi kolaylaştırdığı için başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Normal traktörle günde 15 dönüm yeri ilaçlama yaparken bu traktörle 5 saatte 60 dönüm yeri ilaçlıyoruz. Diğer traktörlere göre bu traktör daha fazla iş üretiyor. Hal böyle olunca ilaçtan, yakıttan, işçi sayısında tasarruf etmiş oluyoruz. Her seferinde en az 500 lira tasarruf ediyoruz” dedi. 
  Öte yandan Özyiğit, traktörün vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi gördüğünü belirterek, traktörü gören bazı vatandaşların cep telefonu ile fotoğraf ve video çektiğini sözlerine ekledi.