Didim Belediyesi tarafından Hisar Mahallesinde satın alınan iki katlı tarihi bina aslına uygun olarak restore edilerek Didim halkının kullanımına sunuldu. Tarihi bina 'Mübadele Anı ve Kültür Evi' olarak adlandırılırken, tarihi binada 1924’de mübadele zamanında Didim’e gelenlerin torunlarının bağışladığı materyaller ile Didim’i tanıtıcı ürünler yer alacak. Proje kapsamında Didim’in kültürünün yaşatılmasının yanı sıra, turizme katkı sağlanması hedefleniyor. Tarihi binanın hayata geçirilmesi noktasında Başkan Atabay, mübadil torunlarından destek talep etti.

KÜLTÜR TÜM DÜNYAYA TANITILACAK

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Atabay, “Eski adıyla Yoran, günümüzdeki ismiyle Didim ilçemizde yer alan Tarihi Yoran Evi, geçmişin izlerini günümüzde sürdüren önemli tarihi binalarımızdan birisidir, kültürel mirasımızın en iyi örnekleri arasındadır. Didim Belediyesi olarak Yoran yerleşimini gelecek nesillere tanıtabilmek amacıyla Tarihi Yoran Evi’nin 'Mübadele Anı ve Kültür Evi' olarak işlevlendirilmesine karar vermiş bulunmaktayız. Kamulaştırma yöntemiyle edinilmiş, belediyemize ait yapının röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ilgili Koruma Kurulu'nda onaylanmış olup proje uygulaması da belediyemizce tamamlanmış durumdadır. Halkımızın ve tüm tarihseverlerin bu projeye vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ederim. Sizlerin bağışladığı ve bağışlayacağı mübadele dönemine ait eserlerle Yoran/Didim yerleşim kültürünün tüm dünyaya tanıtımı sağlanacaktır. Katkılarınız yöre tarihimiz için son derece önemlidir” dedi.

“DİĞER MERKEZLERE ÖRNEK OLACAK”

Mübadil eviyle ilgili yapılan çalışmaların Didim’deki var olan iki mübadil derneğiyle paylaşıldığını hatırlatan Atabay, “Ayrıca Yunanistan ve Bulgaristan’dan Didim'e ilk gelen aile reislerinin yöresel kimlikleri ile oluşturulmuş isim listeleri Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği ile Didim Rumelili Romanlar Derneğinin katkılarıyla derlenmiş olup sizlerle paylaşılmıştır. Bu listelerde hatalı veya eksik olduğunu düşündüğünüz kişi bilgileri mevcut ise, eksik ve hataların giderilebilmesi için Proje Koordinatörü İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Sizlerle beraber yöre turizminde ve kent belleğinin oluşturulmasında gerçekleştireceğimiz farkındalık, diğer merkezlere de örnek oluşturacaktır. Katkılarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.