TKDK IPARD II 5'inci Başvuru Çağrı İlanı ile hayvancılık işletmeleri ve işleme tesislerine yönelik yatırımlara ait proje başvuru kabulleri 13 Haziran 2019 tarihi itibariyle tamamlandı. Yeni çağrı döneminde başvuru yapılan projelerle ilgili bilgi veren TKDK Aydın İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, TKDK desteği ile Aydın’a Avrupa Birliği (AB) standartlarında 14 yeni yatırımın yapılacağını dile getirdi.

"MEMNUNİYET VERİCİ BİR DURUM"

Bozkurt, “Bu çağrı döneminde kabulü gerçekleşen projelerin içeriği hayvancılık sektöründe 4 yeni tesis kurulumu ve 4 hayvancılık işletmeni modernizasyonu, işletme sektörü için 2 peynir altı suyu işleme suyu tesisi, 2 soğuk hava deposu ve paketleme tesisi kurulumu ile 1 mevcut soğuk hava deposu modernizasyonundan oluşuyor. Toplam 96 milyon liralık proje başvurusu yapıldı. Hayvancılık ve işleme tesisi sektörlerinde TKDK desteği ile ilimizde AB standartlarında 14 adet yatırımın yapılacak olması memnuniyet verici bir durum. Tamamlanmış olan çağrı dönemi ile ilgili olarak, hayvancılık ve işleme sektöründeki yatırımların bölgenin kalkınmasında, istihdam ve üretime doğrudan olarak olumlu etki sağlayacağını düşünüyorum” diyerek yatırımların Aydın’a hayırlı olmasını diledi.

ÇAĞRI DÖNEMİ DEVAM EDİYOR

Ayrıca 8 Mayıs 2019 tarihinde ilanı yapılan IPARD II Programı kapsamında altıncı proje başvuru çağrı dönemi içinde bulunulduğunu hatırlatan Bozkurt, çağrı ilanı kapsamında Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirinden proje başvurularının kabul edileceğini ve çağrı bütçesinin 60 milyon Avro olduğunu söyledi. Bozkurt, Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi, Zanaatkârlık ve Katma Değerli Ürünler, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Makine Parkları, Yenilenebilir Enerji Tesisi yatırımlarının yüzde 55 oranında destekleneceğini belirtti.

SON BAŞVURU TARİHİ 23 AĞUSTOS

Bozkurt, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) tedbiri için proje başvurularının 8 Temmuz 2019 tarihi itibariyle Aydın İl Koordinatörlüğünde kabul edilmeye başlanacağını, son başvuru teslim tarihinin ise 23 Ağustos 2019 olduğu bilgisini aktardı. IPARD Programı kapsamında TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü olarak Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım aracı Kırsal Kalkınma hibelerini, 2013 yılından bugüne yatırımcılara kullandırdıklarını söyleyen Bozkurt, "Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsalda; süt, kırmızı et ve kanatlı yatırımları, et-süt işleme ve pazarlama yatırımları, meyve-sebze depolama ve paketleme, su ürünleri, arıcılık, tıbbi-aromatik bitkiler, seracılık, yerel ürünler, zanaatkarlık, kırsal turizm, yenilebilir enerji olmak üzere 16 sektördeki yatırımlara yüzde 40-yüzde 70 arasında hibe desteği veriyoruz’’ dedi.

KADINLARA POZİTİF AYRIM

IPARD hibelerinde kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık yapıldığını da ayrıca belirten Bozkurt, kadın yatırımcılara sıralamada ilave puan vererek projelerini ön plana çıkartıldığı, 40 yaş altı genç yatırımcılara hayvancılık tedbirinde ilave yüzde 5 hibe sağlandığı bilgisini paylaştı. Uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile oluşturulan IPARD Fonu’ndan ilimizin azami derecede faydalanabilmesi adına bu destekler hakkında herkesin bilgilendirilmesi için çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüğünü belirten Bozkurt, sektörde iştigal eden tüm yatırımcıları bu desteklerden faydalanmaya davet etti.