Öğretmenlerin ve öğrencilerin proje çalışması sonucunda oluşturulan ‘Geri Dönüşüm Evi’, Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özmen'den de tam not aldı. İçinde birbirinden önemli çalışmaların ve süslemelerin olduğu evi okul heyeti ve öğrencilerle birlikte gezen Özmen, projelerinden dolayı Final Temel Lisesi’ni tebrik ederken teşekkürlerini iletti. 
  Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özmen ve Efeler İlçe Milli Eğitim Özel Öğretim Şube Müdürü Mehmet Aslan’a projenin sunumunda, Final Temel Lisesi Okul Müdürü Fatih Nacaroğlu, Müdür Yardımcısı Yüksel Ertem, Proje Sorumlusu Öğretmenleri Binnaz Ayaz, Ayşe Nur Durak ve Burcu Aytar, Projeye yardım eden öğretmenler Funda Subay ve Seval Ertuğrul’un yanı sıra projeyi gerçekleştiren başarılı öğrenciler yer aldı.

5D FELSEFESİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

‘Geri Dönüşüm Evi Projesi’nin sorumlu öğretmenlerinden Binnaz Ayaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özmen ve heyetine proje hakkında bilgi verdi. Ayaz, yaptığı açıklamada, israfın önlenmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması konusuna önem verdiklerini vurgulayarak, “Sıfır Atık Projesi kapsamında Final Temel Lisesi olarak ‘Geri Dönüşüm Evi’ yapmaya karar verdik. Bu süreçte israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerini gözden geçirerek atık oluşumunun engellenmesini veya en aza indirilmesini hedefledik. Aynı zamanda proje aşamasında öğrencilerimizin, ‘Düşün ve gerekli değilse kullanma, daha az tüket, değerlendir yeniden kullan, değiştir ve farklı amaçla kullan, dönüştür ve doğaya geri kazandır’ şeklinde 5D Felsefesini fark etmelerini hedefledik. Evimiz; mutfak salon, çocuk odası, giriş ve diğer süslemeler olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Mutfak kısmında 24, salonda 17, çocuk odası kısmında 14, giriş ve diğer süslemelerde 16 olmak üzere toplamda 71 farklı fikir bulunmaktadır. Bu fikirlerimizde metal, cam, plastik, ahşap, kağıt, tekstil atıklarını kullandık. Evimizi başta okul müdürümüz Fatih Nacaroğlu, sevgili öğrencilerimiz, değerli öğretmenlerimiz ve diğer çalışanlarımızın katkılarıyla tamamladık” sözlerini kaydetti.

“ÖRNEK OLACAK BİR PROJE”

Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özmen ise, “Size bu konuda her türlü desteği sağlayan başta okul müdürümüz ve değerli öğretmenlerimize teşekkür etmek lazım. Mehmet hocam Final Temel Lisesi’nde geri dönüşümle ilgili bir konu var deyince ben de birkaç satır not aldım. 2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği ile bir proje var. 2,2 milyon ton ambalaj atığı, 58 bin ton atık elektronik eşya, 38 bin ton bitkisel atık yağı, 80 bin ton maddi madeni atık yağı ve 184 bin ton atık lastik, ayrı ayrı toplanarak geri kazanıma sağlanıyor. Bunlar çok önemli çok büyük rakamlar. Burada tasarruf ve verimlilik esas alınarak daha yaşanılabilir bir çevre, daha güçlü bir ekonomi amaçlanıyor. Atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşüme girmesi amaçlanıyor. Şimdi örneğin bizim bulunduğumuz dairede, okullarda farklı eşyalar için çöp kutuları koyuldu. Cam, kağıt plastik gibi ayrıldı. Herkes yazan yere yazılanı atarsa geri dönüşüm daha kolay olur. Kullan at kültürünü bir tarafa bırakarak değişimi başlatmamız gerekiyor. Güzel ve örnek olacak bir proje gerçekleştirmişsiniz. Biz sizlerle çok güzel değişik bir zaman geçirdik. Çok memnun oldum, mutlu oldum. Hepinize çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  
  Geri Dönüşüm Evi’ni öğrencilerle birlikte gezdikten sonra Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özmen ile beraberindeki heyet, okul öğretmenleri ve öğrencileriyle toplu fotoğraf çektirerek okuldan ayrıldı.