24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerin üzerinden bir yıl geçmesiyle birlikte yurt genelindeki seçmenlerin oylarıyla seçilen milletvekilleri görev sürelerinin ilk yılını tamamlamış olurken, milletvekili olarak bir yılını geride bırakan AK Parti'li vekil Yavuz, ülkede son dönemde yaşanan siyasi gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ESKİ SİSTEM AKSIYORDU 

24 Haziran seçimi ile yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Parlamento'nun önemi ve ağırlığının daha da arttığını, yönetim sisteminde yeni bir sayfanın açıldığını ifade eden Yavuz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanına, yasama yetkisinin de TBMM'ye ait olduğunu, yürütmenin Meclis'in tamamen dışında olduğunu, bundan dolayı da yürütmenin yasama üzerindeki baskısının ortadan kalktığını belirtti. Eski sistemin aksaklıklarını anlatan Yavuz, ‘‘TBMM Genel Kurulu'nda 21 Ocak 2017 tarihinde kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna uyum amacıyla, 25 Nisan 2018 tarihinde Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edildi. Hatırlayacağınız gibi önceki sistemde bakanlıklarda hazırlanan tasarılar, Başbakanlık tarafından Meclis Başkanlığına sunuluyor, komisyon ve TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldükten sonra yasalaşıyordu. 24 Haziran seçiminden sonra devreye giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ise Başbakanlık olmadığı için Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan teklif TBMM Başkanlığı'na sunuluyor, komisyon ile Genel Kurul'da görüşüldükten sonra yasalaşıyor. Eski sistemde tasarılar bakanlıklarda hazırlandıktan sonra Meclis'e sevk edildiği için o tasarıların belli bir arka plan çalışması oluyordu. Bakanlıklar tasarıyı Başbakanlık aracılığıyla Meclis'e sunmadan önce o konu hakkında hazırlık çalışması yaparken ilgili sivil toplum kesimlerinin görüşlerini alıyor, akademisyenlerle görüşmeler yapıyordu. O çalışmalar tamamlandıktan sonra tasarı Meclis'e sevk ediliyordu. Hazırlıkları büyük ölçüde ilgili bakanlıklarda tamamlanan tasarıyı, Meclis hazırlanan metin üzerinden görüşüyor, sadece önergelerle üzerinde değişiklik yapıyor ve bu da yeterli oluyordu” dedi.

"SIFIRDAN KANUN HAZIRLANIYOR" 

Yavuz, “Yeni sistemde ise bu hazırlık çalışmalarının tamamı Meclis'te komisyon aşamasında yapılıyor. Bir kanun teklifinin çeşitli sivil toplum kuruluşları, paydaşlar ya da akademisyenlerle görüşülmesi, tartışılması gibi hususlar komisyonlarda gerçekleştiriliyor. İşte bu nokta da Parlamento'nun önemi ön plana çıkıyor. Meclis, Hükümetin hazırladığı tasarıları belli bir süre içerisinde yasalaştıran bir merci gibi hareket etmekten ziyade, bütün aşamalarıyla sıfırdan kanun hazırlıyor. Şu an görüşmelerine devam ettiğimiz Yeni Askeralma Kanunu bunlardan yalnızca birisidir. Bu kanunun hazırlık aşamasında Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar’ın büyük emekleri olmuştur. Bilindiği gibi kendisi yıllarca Türk Silahlı Kuvvetlerimizin birçok kademesinde görev yapmış son olarak Genel Kurmay Başkanlığını icra etmiştir. Bu bağlamda askeri tecrübesi tartışılamaz. Bu yeni kanun ile askerlik ile ilgili birçok yeni düzenlemenin geleceği kamuoyunca bilinmektedir” diyerek yeni sistemin ülkenin önünü açtığını dile getirdi.

"ERDOĞAN’I ALLAH BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN" 

Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm saldırılara rağmen, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için gece gündüz demeden mücadele verdiğini belirten Yavuz, şunları kaydetti: ‘‘Allah bu ülkenin başından Başkan Erdoğan’ı eksik etmesin. Onun kararlı ve dik duruşu sayesinde özellikle dış mihraklar, karşılarında istedikleri eski Türkiye’nin olmadığını gördüler.”

"CUMHUR İTTİFAKI’NDA MHP İLE BİRLİKTE YÜRÜYORUZ" 

Yavuz, Cumhur İttifakı’nda MHP ile birlikte ülkenin bekası için çalışmalara devam ettiklerini belirterek, ‘’Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında, 24 Haziran'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 26 milyon 330 bin 823 oyla kazanarak yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan geride kalan bir yıl içerisinde yurt içinde ve yurt dışında önemli ziyaretler gerçekleştirdi. İki devlet bir millet olduğumuz kardeş ülkemiz Azerbaycan’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Başkan Erdoğan, Nato zirvesi, Brics zirvesi, Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi, Suriye konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi, G20 Liderler Zirvesi, Rusya ve Amerika ziyaretleri ve daha nice yurt dışı ziyaretleri gerçekleştirmesinin yanı sıra millileşme atağı ile ülkemizin muasır medeniyet seviyesine ulaşması için var gücüyle mücadele veriyor. Başkan Erdoğan liderliğinde bizler de meclisimiz de, Cumhur İttifakında birlikte yol yürüdüğümüz Milliyetçi Hareket Partisi ile birlikte ülkemizin bekası için çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.