Demokrasi Şehidi Adnan Menderes’in doğduğu topraklarda hatıralarının yaşatılması amacıyla Aydın Valiliği tarafından yaptırılacak olan müze ile ilgili Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, müze alanında beraberindeki kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve Çakırbeyli Muhtarı Mehmet Demir'le incelemelerde bulunup hazırlanan proje hakkında bilgiler verdi. Yapılan bu çalışmanın Adnan Menderes’in idam edilişinin 57’nci yıl dönümünde hayat bulmasının daha anlamlı hale getirdiğini vurgulayan Vali Köşger, Aydınlıları projeye destek vermeye davet etti. Vatandaşlara Adnan Menderes’le ilgili ellerinde bulunan araç ve gereçleri kendilerine ulaştırmaları konusunda çağrıda bulunan Vali Köşger, getirilen eserleri hikayeleriyle birlikte müzede sergileyeceklerini dile getirdi.

92 DÖNÜMLÜK ARAZİ ÜZERİNDE YAPILACAK

1 yıl içinde tamamlanması planlanan Adnan Menderes Müzesi, Menderes’in doğup büyüdüğü Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli Mahallesi’ndeki çiftliğini tepeden gören, Çine Çayı ile Aydın-Muğla Karayolu yakınında bulunan 92 dönümlük Yeltepe olarak adlandırılan arazide yapılacak. Bir senaryo şeklinde dizayn edilecek olan müze, Türkiye’nin en iyi Adnan Menderes Müzesi olacak.

MÜZE, SENARYO ŞEKLİNDE DİZAYN EDİLECEK 

Hikayesi olan bir müze inşa edeceklerinin altını çizen Vali Köşger, “Entegre bir proje olan müze alanında, yel değirmenleri, kafeterya, Tralleis’e benzer bir yapıyla mini Aydın’ı andıran bir çalışma da yapılacak. Çine Çayı da DSİ tarafından ıslah edilecek. Çine Çayı’nın öbür tarafındaki mezarlık ve türbe de restore edilecek. Araç park yerleri yapılacak. Aydın’ın organik ürünlerinin satılabileceği küçük ve şık dükkanlar olacak. Söğüt ağaçları olacak ve rahmetlinin meşhur sözü yazılacak. Menderes rahmetlinin kendi evinin bire bir kopyası olan replikası yapılacak. Yapılacak olan kulede de idam sehpası kurulup bir canlandırma yapılacak. Burada Türk demokrasi tarihinin önemli bir kesiti yer alacak. Rahmetli Menderes’in çocukluğu, tahsil hayatı, Ayyıldız Çetesi'ne katılma evresi, siyasi hayata girişi, çiftlik hayatı, siyasi hayat dönemi ve idamına kadar olan bölüm bir senaryo çerçevesinde anlatılmış ve müze bu senaryo doğrultusunda da gezilmiş olacak” dedi.

1 YIL İÇİNDE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Aydın’a rekreasyon anlamında soluk alınabilecek bir mekan kazandıracaklarını belirten Köşger, “Aslında bugün temel atacaktık. Yasal ve mevzuat engelleri sebebiyle şu an onu gerçekleştiremedik. Hem Anıtlar Kurulu'nun yel değirmenleri nedeniyle bir koruma kararı, hem de meradan dolayı vasıf değişikliği gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli beyefendi de bu araziyi seve seve bağışladığını söyledi ve talimat verdi. İnşallah en kısa sürede yasal prosedür çözülecek. Çam ağaçlarına dokunmadan bu projeyi yapacağız. Her şey istediğimiz plan doğrultusunda giderse 2019 yılının 27 Mayıs’ına kadar bir açılış yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EN İYİ ADNAN MENDERES MÜZESİ’Nİ İNŞA EDECEĞİZ”

Şimdiye kadar böyle bir müzenin yapılamamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getiren Vali Köşger, “İnşallah bu eksikliği en kısa sürede gidereceğiz. Türkiye’de şu ana kadar bütün tarihi kişiliklere ilgili müze var ama Adnan Menderes’le ilgili yok. Türkiye’nin en iyi Adnan Menderes Müzesi’ni inşa edeceğiz. Bunun için de Adnan Menderes Üniversitesi’nde, Adnan Menderes’i Araştırma Enstitüsü var. Biz bu ekibi görevlendirdik ve kendileri de zaten 5-6 aydır çalışıyorlar. Adnan Menderes’in bütün arşivleri taranıyor. Menderes’in yurt içi, yurt dışı seyahatleri, Adnan Menderes’le ilgili bütün dokümanları ve belgeleri topluyorlar. Ayrıca Adnan Menderes’in kişisel eşyaları da toplanmaya çalışılıyor. Vatandaşlarımız Adnan Menderes’le ilgili araç ve gerçekleri bize ulaştırırlarsa hikayeleriyle birlikte sergilemeye hazırız. Gelin Ümran Menderes ve torun Adnan Menderes’le de temas kuruyoruz. Hayatta olan diğer aile fertlerine de ulaşmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.  

“BU ESERİ İNŞALLAH BU MİLLETE KAZANDIRACAĞIZ”

Aydınlıların bu projeye destek vermelerini isteyen Vali Köşger, “Adnan Menderes Türk demokrasi tarihinin çok önemli bir şahsiyetidir. Ayrıca Aydın’ın yetiştirdiği çok önemli bir kişiliktir. Ben ona, 'Türk milletinin büyük evladı' diyorum. Canı ve kanı pahasına bu ülkede demokrasinin yerleşmesi, devletin milletiyle barışmasını sağlayan kişidir. 17 Eylül Türk demokrasi tarihinde çok önemli bir tarih. 17 Eylül Adnan Menderes ve arkadaşlarının hiç hak etmedikleri bir şekilde, bu millete hizmet dışında hiçbir şeyi amaçlamamalarına rağmen bir cunta tarafından idamlarının yıl dönümüdür. Ben onları Türk demokrasisi adına şehit olmuş olarak kabul ediyorum. Onların hak ettiği bir şekilde anılması, hatırlanması ve bu milletin hafızasına kazınması gerekiyor. Buna benzer olayların tekerrür etmemesi için ve bu milletin bir daha elim ve acı verici hadiseler yaşamaması için bu olayların milletin hafızasına kazınması lazım. Özellikle Aydınlıların hafızasına kazanması lazım. Aydınlılar hem Adnan Menderes’i yetiştirdikleri için iftihar etmeliler, hem de ona yönelik yapılan haksızlığı da hiçbir zaman unutmamalıdırlar. Biz onun hatıratına izafeten bu eseri inşallah bu millete kazandıracağız” şeklinde konuştu.