Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan, o dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2010 yılında hizmete alınan ve Aydın’ın 141 yıllık rüyası olan Çine Adnan Menderes Barajı hem taşkın koruma, hem de elektrik üretimiyle 9 yılda ekonomiye can suyu oldu.

SULTAN ABDÜLAZİZ'İN PROJESİYDİ  

Silindirle sıkıştırılmış beton gövde sınıfında inşa edilen ve bu sınıfta Avrupa’nın en yüksek barajı unvanına sahip Çine Adnan Menderes Barajı’nın yapılması ilk olarak 1869 yılında Sultan Abdülaziz döneminde gündeme gelmişti. Baraj o tarihten tam 141 yıl sonra 10 Ekim 2010 tarihinde tamamlanarak hizmete açıldı. Aydın’ın Çine ilçesine bağlı bir baraj yapılması talebi aradan 5 padişah, 59 Hükümet geçtikten sonra ancak 2010 yılında karşılık bulabildi.

HEM TAŞKINLARI KORUYOR, HEM ELEKTRİK ÜRETİYOR 

Çine Adnan Menderes Barajı’nın ülke ekonomisine sağladığı katkıyla ilgili bilgi veren DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “2010 yılında hizmete alınan ve kendi sınıfında Avrupa'nın en yüksek barajı olan Çine Adnan Menderes Barajı, taşkın zararlarını önleme konusunda ekonomiye 1 milyar 680 milyon liralık fayda sağladı. 2014 yılından bugüne kadar toplam 221,7 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilerek 63 bin 68 kişinin elektrik enerjisi ihtiyacı karşılandı ve milli ekonomiye 54,2 milyon liralık katkı sağladı” diye konuştu.