"BİR TARAF ÜZÜLEREK AYRILMAZ"

Üçer, bir işçinin, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi alacağı ile işe iade talebine dönük dava açmadan önce arabulucuya başvurma yetkisine sahip olduğunu dile getirdi. Arabuluculukta kazan-kazan ilkesinin hakim olduğunu belirten Üçer, “Mahkemedeki gibi bir taraf üzülerek ayrılmaz. Ayrıca taraflar sonuca kendileri, birlikte karar verirler. Arabuluculuk yargı yoluna göre çok daha ucuz ve hızlı bir yoldur. Dava yolunda bir günde uyuşmazlığı çözmeniz mümkün değilken, arabuluculuk yoluna başvurduğunuzda belki de aynı gün içerisinde uyuşmazlığı çözebilirsiniz. Üstelik de kaybedenin olmadığı, gönüllülük esasına dayalı bir süreçtir. Yani istediğiniz an süreçten vazgeçebilirsiniz. Anlaşmaya varılması halinde ise her iki taraf da kazanmış olacaktır. Arabulucu, bu süreçte karar veren kişi değildir. Hatta taraflara herhangi bir çözüm de önermez. Taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözerler. Arabulucu, tarafların aralarındaki asıl uyuşmazlığı ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Burada taraflar kendi çözümlerini kendileri üretirler ve bunu yaparken birbirlerini anlamaya çalışırlar” dedi.

"MAHKEMEYE GÖRE DAHA KISA SÜRER" 

Üçer, arabuluculuğun, günümüzde dürüst ve samimi bir ortamda yaşanılan hukuki problemin çözüm yöntemi içinde tarafların katılımıyla uygulanan uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Arabulucu, tarafları eşit şartlarda ve uygun ortamda bir araya getirip  karar veren kişi değildir. Mahkemelerdeki işleyişten bu şekliyle ayrılır. Hatta taraflara herhangi bir çözüm de önermez. Taraflar uyuşmazlığı kendileri birbirlerini dinleyerek ve anlayarak kendi istekleriyle  çözerler. Arabulucu, tarafların aralarındaki asıl uyuşmazlığı kendi belirledikleri usul ve sırayla birbirlerini dinliyerek ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Burada taraflar kendi çözümlerini kendileri üretirler ve bunu yaparken birbirlerini anlamaya çalışırlar bu çok önemlidir. Mahkemeye göre daha kısa sürer. Sonuç, tarafların kontrolündedir. Güvenirlik ve gizlilik önemlidir." 

"ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YÖNTEMİ" 

Tarafların arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak ve bu süreçten vazgeçme konusunda tamamen serbest olduğunu kaydeden Üçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi isteğiniz ile başlattığınız bu süreci yine kendi isteğinizle sona erdirip mahkemeye başvurabilirsiniz. Bu çözüm yöntemini denemek isteyenler sonuçlanıncaya kadar davadan farklı olarak herhangi bir harç yatırmak zorunda olmayıp, tebligat, bilirkişi, tanık ve keşif gibi giderler de ödemezler. Sadece, faaliyet süresine göre arabulucuya, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ücret ödenir. Arabuluculuk sürecindeki tüm masrafları eşit olarak karşılayacaklardır. Bekli de taraflar mahkeme önünde konuşamayacaklarını burada rahatlıkla bir saygı çerçevesinde konuşabilirler."