Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, pamuk üreticileriyle birlikte hazırlanan itiraz dilekçisini Söke, Didim, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Karpuzlu, Sultanhisar ve Yenipazar ziraat odaları başkanlarıyla birlikte Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem’e teslim etti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kendirlioğlu, pamuk üretiminde dekar başına 500 kilograma kadar prim desteğinin verilmesinin üretime darbe vuracağını söyledi.

PAMUĞA DARBE VURULUR

6 milyon kişinin geçim kaynağı olan pamuğa hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini ifade eden Kendirlioğlu, “Ülkemizde kurulu tekstil sanayinin ihtiyacı olan yıllık yaklaşık 1.5 milyon ton pamuğun 900 bin tonunu yerli üretimle kalan 600 bin tonunu ise pamuk üretimi yapan ülkelerden ithal ediyoruz. Çin’den sonra en fazla pamuk ithal eden bir ülke olarak her yıl milyonlarca dolar cari açık veriyoruz. Konfeksiyon sektörünün ihtiyacı olan pamuğu yerli üretim ile karşılayacak potansiyelimiz var. Teknolojik yeniliklerin uygulanması ile birim alandan alınan verim 250-300 kg/da’dan 550-650 kg/da’lara çıkmıştır. Prim, , üretimi teşvik amacıyla yapılır. Amaç üretimle, ihtiyacımız olan pamuğun büyük bir kısmını karşılamak ise dekarda 500 kilogram ile sınırlama getirilmesi genel amacımızla çelişmektedir. Maç oynanırken kural değiştirilmemelidir. Aksi takdirde, üretimi çok meşakkatli olan pamuk tarımını bırakan çiftçi, kolay kolay bir daha dönüş yapmayacaktır” dedi.

10 MİLYON LİRALIK KESİNTİ

Aydın’da 6 bin 873 pamuk üreticisi olduğunu dile getiren Kendirlioğlu, “İlimizde pamuk prim dosyası veren 6 bin 873 üreticinin hak ettiği destekleme prim miktarı 230 Milyon liradır. Dekardan 500 kilogramın üzerinde kütlü pamuk alan üretici sayısı 2 bin 963, üretim ise 21 bin tondur. Prim desteği ise 17 Milyon liradır ve bu da dağıtılacak prim miktarının yüzde 7,3’üne tekabül ediyor. Kesinti oranı yüzde 4 ve miktarı ise 10 milyon liradır. Bu rakamlara bakıldığında, üreticimize verilecek paranın ne kadar düşük olduğu görülecektir. Üretimin artırılması için kesinti değil, teşvikler artırılmalıdır. 6 milyon kişinin geçim kaynağı olan pamuğa hak ettiği değerin verilmesi gerekir” diye konuştu.