Aydın’da, Efeler Kent Konseyi ile çevreci sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, jeotermalin çevreye verdiği zararları dile getirmek için toplantı düzenledi. Toplantının sonucunda, zararların giderilmesine yönelik bildiri hazırlandı ve açığa çıkan sorunlar kamuoyu ile paylaşıldı. 
  Efeler Milli Aydın Bankası Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına, Efeler Kent Konseyi Başkanı Tuncay Erdemir’in yanı sıra, Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semra Şener, Efeler Belediye Meclis Üyesi İsmail Türkbay, Aydın Çevre Kültür Derneği Başkanı Mehmet Vergili, Efeler Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Mehmet Özçakır ile Akın Yakan katıldı. Efeler Kent Konseyi Başkanı Tuncay Erdemir, yapılan tespitleri 7 madde altında topladıklarını belirterek ortaya çıkan sonucu herkese ulaştıracaklarını ifade etti. Erdemir, hazırlanan bildiride çeşitli ilçelerin Kent Konseyi başkanlarının da imzası bulunduğunu kaydetti.

“HALKIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”

Kent Konseyi olarak çevre sorunları ile ilgili kamuoyunu aydınlatmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Erdemir, sorunları ve çözümleri madde madde sıraladı. Erdemir, “Enerji bir ülkenin gelişmesi ve ilerlemesi adına en önemli unsurlardan biridir. Enerjinin elde edilmesi için gayret sarf edilmeli ve ülkenin enerji ihtiyacı karşılanmalıdır. Fakat enerji üretimi için doğa, insan, tarım, çevre ve ekolojik denge dikkate alınmalı ve tahrip edilmemelidir. Aydın'da yaşanan çevre sorunları ile ilgili olarak asıl olan, görevli kamu kurumlarının Aydın ile ilgili resmi istatistikleri ve verileri açıklamasıdır. Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün çevre ölçüm değerlerinin ve JES başta olmak üzere, çevre kirliliğine neden olan tesislerle ilgili denetim sonuçlarını açıklaması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün son 5 yılda Aydın ilinde gerçekleşen ölüm istatistikleri ve diğer tüm sağlık verilerini kamuoyuna açıklaması gerekmektedir. Aydın ilinde çevre duyarlılığının geliştirilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

“ÇEVRE DUYARLILIĞI İLE KURULAN DERNEKLER DESTEKLENMELİ”

Amaçlarının çevre sorunları konusunda hassasiyet oluşturup gelecek nesillere daha sağlıklı bir ortam bırakmak olduğunu kaydeden Erdemir, “Aydın’da yaşanan çevre sorunlarının doğru bir şekilde ortaya konabilmesi için her türlü bilimsel araştırma desteklenmeli ve değerlendirilmelidir. Jeotermal kaynaklar belediyeler tarafından da kullanılmalı ve o beldede yaşayan insanların ısıtma, soğutma ve tarım faaliyetlerinde kullanılmalıdır. Böylece jeotermal kaynaklar kamu kurumları eliyle kullanılacak ve daha sonra da reenjeksiyon ile çevre kirliliğine neden olmadan kullanılabilecektir. Anayasa’nın 56. maddesi, ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ hükmünü içermektedir. Bu nedenlerle kamu kurumları duyarlı olmalı, JES ile ilgili halktan gelen şikayetler dikkate alınmalı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından denetimler yapılmalı ve bu konuda halk bilgilendirilmelidir. Çevre duyarlılığı ile kurulan dernekler desteklenmeli, halkın sesine kulak verilmelidir” diyerek hazırlanan maddeleri kamuoyuyla paylaştı.