Toplantıya başta Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger olmak üzere, Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Kuşadası, Söke, Didim Kaymakamları, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Koç, Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, Aydın İl Göç İdaresi Müdürü Soner Koç, toplantının paydaşları kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ile Aydın’da yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar katıldı.

"ÜLKEMİZ MEDENİYETLERİN BEŞİĞİDİR"

Yabancı uyruklu vatandaşların ülkemizde barış ve kardeşlik içerisinde yaşamasının hedeflendiğini aktaran Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, “192 ülkeden ülkemize teşrif eden ve 107'si de ilimizde bulunan değerli etnik kökendeki misafirlerimiz, biz Türkler toplantılarımızda saygı duruşunda bulunuruz. Bugünkü ve bütün saygı duruşumuzda şehitlerimize hitaben saygı duruşu gerçekleştiririz. Bugün ise ülkesinden, yerinden, yurdundan şu ya da bu zulüm yüzünden kaçmış olan ve Akdeniz ve Ege’nin sularında maalesef kaybettiğimiz insanlık adına da saygı duruşunda bulundum. Biz Türkler şehitlerimize ve istiklalimize çok ehemmiyet veririz. Bu coğrafyada buna ehemmiyet vermeden hayatta kalınmayacağını biliriz. Biz bir imparatorluk bakiyesi olarak bu topraklara ülkelerindeki sıkıntılar nedeniyle göç etmek zorunda kalanların ikinci adres gördüğü Türkiye'nin, eskiden beri bir ana kucağı gibi medeniyetler beşiği olduğu, yüzyıllardır bilinmektedir. Temenni ediyoruz ki bu coğrafyada kan dursun, bu coğrafyada gözyaşı dursun, bu coğrafyada sükun olsun, barış olsun, insanlar kardeşçe yaşasınlar. Herkes toprağında hayatını devam ettirsin, barış tüm dünyaya hakim olsun. Temenni ediyoruz ki bu coğrafya da kan dursun, bu coğrafyada gözyaşı dursun. Bu coğrafya da sükun olsun, barış olsun, insanlar kardeşçe yaşasınlar. Herkes toprağında hayatını devam ettirsin. Barış tüm dünyaya hakim olsun" dedi.

"AYDIN’DA 107 FARKLI MİLLETTEN İNSANLARI AĞIRLIYORUZ"

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, Aydın’da ikamet eden bütün misafirlere kolaylık ve imkan sağlamak için yaklaşık 135 kişilik bir ekip ile 7/24 hizmet verildiğini söyledi. Aydın’da 107 farklı milletten insanları ağırlamanın memnuniyetini yaşadıklarını kaydetti. Kendileri için her göçün bir insan olduğunu ve içinde hikayeler barındırdığını dile getirdi. Ok ayrıca, "Büyük bir ülkeye, Türkiye'ye geldiniz. Lütfen bu büyük ülkede okuduğunuz sürece buranın kadim ve büyük tarihini öğrenmeye çalışın, Türklerin dünya barışına ve medeniyetine neler kazandırdığını öğrenmeye çalışın" diyerek Türk insanının kadirşinas ve merhametli olduğunu aktardı.

"YANLIŞ ALGILARI ÖNLEMEK AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Göç İdaresi Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu ise, uyum konusunun yabancı misafirlerin olduğu kadar bizler için de önem taşıdığını söyledi. Kadıoğlu, şunları kaydetti: “Doğru geliştirilen ve stratejiye dayalı istikrarlı uygulamalar sizlerin hayatını kolaylaştıracağı gibi topluma yapacağınız ekonomik, sosyal ve kültürel katkıları da en üst düzeye çıkaracaktır. Yine ortaya çıkabilecek yanlış algıları önleyecek, sosyal hayat, sosyal barış ve kamu düzeni güvenliği açısından oluşabilecek risklerin en aza indirilmesi için faydalı olacaktır." Konuşmaların ardından Yabancılara sunulan destekler video ve slayt gösterileri ile anlatıldı. Yerleşik yabancılar tarafından çeşitli müzik gösterileri sahnelendi. Toplantıda ayrıca yabancıların sorunlarına çözüm arandı.

Haber Videosu