Yetkililerden alınan bilgilere göre, Koyuncular Mahallesi’ndeki 4 bin 764 hektarlık, "Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Arama Ruhsatı" sınırları içerisinde belirlenen 12 adet sondaj alanında gerçekleştirilecek olan kaynak arama faaliyetleri için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatıldığı bildirildi.

VERİLERE GÖRE YATIRIM FAALİYETLERİ PLANLANACAK


Proje kapsamında açılacak olan sondajla yeraltının jeolojik ve tektoniği hakkında bilimsel veriler elde edileceği öğrenilirken, jeotermal akışkanın kimyasal ve fiziksel özellikleri analiz edilecek. Elde edilen sıcaklık, debi gibi değerler sonucu sondajın sonraki dönemlerde planlanacak yatırımlar için üretim veya re-enjeksiyon kuyusu olarak kullanılması değerlendirilecek. Elde edilen değerler sonucu istenilen verim elde edilmediği takdirde sondaj re-enjeksiyon kuyusu olarak kullanılacak. Bu verilerin sonuçlarına göre yeni sondajlar, jeotermal enerji santrali, sera gibi yatırım faaliyetleri olarak planlanacak.

BİN METRE DERİNLİĞE İNİLECEK


Toplam 20 kişinin çalıştırılması düşünülen projede istihdam edilecek personelin yakın yerleşim yerlerinden alınacağı öğrenilirken, 900 bin lira proje bedelli  jeotermal kaynak arama sondajı çalışmaları, arama ruhsatının yürürlükte olduğu 2019’a kadar sürecek. Faaliyet kapsamında kuyu açımı ile ilgili tüm faaliyetlere yönelik işler esnasında çevre açısından meydana gelebilecek tüm etkiler kontrol altında olacak. Yine jeotermal kaynak arama faaliyetlerinde, her biri 10 bin metrekarelik alanda bulunan 12 sondaj kuyusunda yaklaşık 3 ay içerisinde 900-1000 metre derinliklere inilerek çalışmalar tamamlanacak.