Bir firmanın kendilerini ziyaret ederek konu hakkında bilgi verdiğini anlatan Zeki İnal, “Kendileri bir araştırma yapmışlar, gerekli izinleri almışlar. Halkımız jeotermali istemiyor ama bu bana anlatılan yer altından sıcak suyu alacaklar, sera ısıtmasında kullanıp tekrar yer altına indirecekler. Hiçbir şekilde doğaya jeotermal atığı salmayacaklar. Elektrik üretiminde kullanılabilecek sıcaklıkta kaynak ilçemizde yok. Sadece sera ısıtmada ve meyve cipsi kurutmada kullanacaklar. Aynı uygulama Malatya’da var. 400-500 kişiye iş olanağı sunulacak” dedi. Firmanın sivil toplum kuruluşlarına gelip bir brifing vereceğini paylaşan İnal, kamuoyundaki yanlış anlaşılmaların giderileceğini söyledi.

“JEOTERMALİN ZARARI VARSA BİLİMSEL RAPOR ORTAYA KONULMALI”

Konu hakkında konuşan Savaş, “Seracılıkta önemli bir maliyet ısıtma. Termalle ısıttığınız zaman rekabet avantajı sağlıyor. Şu an Aydın’da bu sistem var. Aydın’da elektrik enerjisinde kullanılıyor ama sera ısıtmada bir eksiklik var. Benim projelerimde de vardı. Germencik’ten Buharkent’e kadar o sıcak suyu toprakla, seracıkla buluşturmak, bununla rekabet alanı ve istihdam alanı oluşturmak, orada üretilen ürünlerin ihracat edilmesi önemli bir hamle diye düşünüyorum. Vatandaşa iyi anlatmak gerekiyor. Zararları varsa bilimsel bir raporla açıklanması lazım. Kamuoyu ile paylaşılması lazım. Bunun yapılması gerekiyor. Aydın kamuoyunun aydınlatılması lazım” dedi.

BÜYÜKŞEHİRİ ELEŞTİRDİ

Aydın Büyükşehir Belediyesini de hem jeotermale karşı olup hem de Sultanhisar’da bu konuda hamle yapılması noktasında eleştiren Savaş, “Kent ısıtmasında kullanacağım dedi. Seracılıkta kullanacağım dedi. Sultanhisar’da sahayı toprakla buluşturmayıp, tarımla buluşturmayıp elektrik üretmesi için yabancı şirkete satıyorsunuz. Söylemle davranış örtüşmüyor. Tarım kenti olan Aydın’ımızın bir sera üssü olması için bu kaynağın çok iyi bir şekilde kullanılması gerekiyor. İnsanların kafası bilgi kirliliği ile karıştırılmamalı. Varsa bir olumsuzluk raporla bu kamuoyu ile paylaşılmalı. Yanlış yapan varsa onun karşısında olmak boynumuzun borcu” dedi.