Aydın’ın tanınmış müteahhitlerinden Hayat Türen, inşaat sektörünün kötü gidişatı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bankalarda konut kredi faizlerinin yüksek oranlarda seyretmesine dikkat çeken Türen buna bağlı olarak ev satışlarının durduğunu söyledi.

DİĞER SEKTÖRLERDE ETKİLENDİ

Konut kredi faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı tüm Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da ev sahibi olma hayali kuran vatandaşların bu hayallerini ertelediklerini kaydeden Türen, “Bölgedeki diğer ülkelere baktığımız zamanda Suriye, Irak, Mısır ve İran’a göre en iyi durumda olan ülkenin Türkiye olduğunu görebiliyoruz. Türkiye’de de Irak ve Suriye’de yaşanan iç kargaşayı oluşturmaya çalışıyorlar. Elbette Türkiye’de de belli dönemlerde durgunluk ve krizler olabilir fakat aşılmayacak konular olduğunu düşünmüyorum. Faizlerin yüksek olması ve piyasada alım-satımların zayıflaması da geçici bir süredir. Türkiye’nin lokomotif sektörü inşaat ve ona bağlı bir çok sektör var. İnşaat sektörü zayıfladığında buna bağlı olarak diğer sektörlerin etkilenmemesi mümkün değildir” dedi.

 “KONUT KREDİ FAİZLERİ 1’İN ALTINA DÜŞMELİ”

Geçtiğimiz Haziran ayında bankalarda konut kredi faizlerin aylık bazda 0.98’de olduğunu hatırlatan Türen, “Haziran ayında açıklanan istatistiklere göre konut satışlarında Türkiye’de rekor satışlara imza atmıştır fakat Temmuz ayında bankalardaki konut kredi faizlerinin 2’ye kadar yaklaşması sektörümüzü durdurdu. İnşaat sektörünün faizleri düşmediği takdirde piyasa hareketlerinin normale dönmesi daha uzun zaman alacaktır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bununla ilgilendiğini görüyoruz, faiz oranlarının düşmesi için uygulamalar yapıyor ama dışarıdan gelen mobbing çalışmalarını göz ardı da etmemek gerek. İnşaat sektörünün yeniden hareketlenmesi için konut kredi faizlerinin 1’in altına düşmesi gerekiyor. Sektörümüzün düzelmesi için bir an önce konut kredi faizlerinin düşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.