ÖĞRENCİLERİN GÖZDESİ OLDU


ADÜ Güney Kampüsü'nde 9 bölümü bulunan Ziraat Fakültesi'nin Dekanı Prof. Dr. Kadir Kızılkaya, fakültede bin 600 öğrencinin bulunduğu ve 365 yeni öğrenci yerleştiğini kaydetti. Aktif olarak 9 bölümün öğrenci aldığını vurgulayan Kızılkaya, fakülte olarak kontenjanlarının tamamının dolduğunu söyledi. Süt teknolojisi ve su ürünleri bölümlerinin şu anda öğrenci almadığını dile getiren Prof. Dr. Kızılkaya, öğrencilerin ADÜ’yü tercih etme nedenleriyle ilgili şunları kaydetti: “Öğrencilerin burayı tercih etmesinin nedeni batıda olmamızdır. Ege Bölgesi içerisinde Aydın çok güzel konumda bulunuyor. Ziraat Fakültesi olarak da biz burada eğitim öğretimle birlikte, araştırma ve uygulamayı bir arada götürüyoruz. Fakültemiz aynı zamanda araştırma uygulama çiftliği ile iç içe.” 

YILLIK 200 TON SÜT ÜRETİLİYOR

2 bin 500 dekarlık alandan oluşan Güney Kampüs'ün yaklaşık 800 dekarının binalara ayrıldığını ifade eden Kızılkaya, geri kalan kısmı üretim ve eğitim amaçlı kullandıklarına dikkat çekti. "Akademisyenlerimiz için  çalışma yapabilecekleri araştırma alanları var. Aynı zamanda fakülte olarak biz hayvansal üretim için gerekli olan bitkisel üretimi sağlıyoruz" diyen Kızılkaya, şunları kaydetti: "Ziraat Fakültesi olarak biz ağırlıklı olarak süt üretiyoruz. Et üretimine de katkımız söz konusudur. Günlük yaklaşık olarak 500 kilo süt üretimimiz var. 27 sağmalı ineğimiz var. Her dönem inek sayımız artıyor. Yaklaşık senede 200 tonluk süt üretimimiz var. Bu ürünleri mandıramızda işleyerek değerlendiriyoruz. Bu işlemden sonra da tereyağı, köy peyniri, tulum peyniri, çökelek, kesik yoğurt ve dondurma ortaya çıkıyor. Bunların satışını fakültemiz içerisinde ve ana kampüste yapıyoruz. Tanıtım oldukça fakültemizin yapmış olduğu ürünlerin satışları her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak biz de ürünümüzün kalitesini her geçen gün arttırmaya çalışıyoruz."

EĞİTİM AMAÇLI ÜRETİMLER

Öte yandan ADÜ Ziraat Fakültesi'nde erkek buzağılar besiye alınıp 600 ile 650 kilo canlı ağırlığına ulaştığında satışa çıkarılıyor. Koyun, keçi ve ineğin yanı sıra fakültede tavuk da besleniyor. Fakültenin bal üretimiyle de adından söz ettiriyor.