Havaların ısınmasıyla birlikte Aydın’da ovada domates hasadına başlandı. İç pazarda tüketilmek üzere Efeler ve Köşk Ovası’nda işçiler tarla domatesini hasat ederken, çiftçiler domates ücretlerinden memnun değil. 08-1 lira arasında toptan ürün veren üreticiler, bu fiyatlarla maliyetleri karşılamakta güçlük çektiklerini dile getirdiler. Toprağın işlenmesi, gübre, sulama toplama ücretlerinin düşünüldüğünde kilosu 80 kuruşa verilen domatesin çiftçinin gerçek yüzünü gösterdiğini kaydeden üretici, bu fiyatlarla para kazanmak için değil, ürünün tarlada kalmaması için hasat yaptıklarını kaydetti.

‘ÜLKEMİZ İÇİN ÜRETMEK ZORUNDAYIZ’

Hasadın başlamasıyla birlikte Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, üreticileri ve işçileri tarlada ziyaret ederek hasada katıldı. İşçilerle birlikte domates toplayan Veli Tuna, işveren ile de sohbet edip verim ve pazar durumuyla ilgili bilgi aldı. Girdi maliyetlerinin yüksekliği ve ürünün istediği paraya gitmemesinden dert yanan üretici ile uzun süre sohbet eden Veli Tuna, ülke için üretmek zorunda olduklarını kaydedip üretimin durmasıyla ülke ekonomisinin çökeceğini kaydetti.

‘GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ’

Çiftçinin çok zor durumda olduğunu dikkat çeken Tuna, “Domates hasat sezonumuz başladı. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Geçen yıla oranla fiyatlar ikiye katlandı. Çiftçilerimiz üretmekte zorlanıyor. Üretimin daha iyi olabilmesi için girdilerin düşmesi gerekmektedir. Fakat her ne olursa olsun üretiminde durmaması gerekiyor. Ülkemiz için üretmeliyiz. Çiftçimiz fedakarlık yaparak maliyetine üretim yapıyor. Devletimizin de girdi maliyetlerini geri çekebilmek adına bazı adımlar atması lazım” şeklinde konuştu.
  Tarlada güneş altında domates toplayan işçilerle birlikte uzun süre domates toplayan Veli Tuna, çiftçilere bereketli bir sezon diledi.