Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan Hava Kalitesi İndeksi (HDİ) raporuna göre en fazla hava kirliliğinin olduğu ilin Aydın olarak açıklanmasının ardından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da bu durumla ilgili olarak bir değerlendirme yaptı. Aydın’daki hava kirliliğine neden olan etkenlerin başında jeotermallerin geldiğini ifade eden Çerçioğlu, belediye olarak jeotermallerle ilgili ellerinde hiçbir yetkinin olmadığını kaydetti. Aydın’ın havasını korumak için çağrıda da bulunan Çerçioğlu, “Eğer Aydın’ı seviyorsanız gelin şu işi düzeltelim” diye konuştu.

“TEDBİR ALSALAR BU SORUN OLMAZ”

Çerçioğlu konuşmasında jeotermal kaynakların doğru kullanılmadığına dikkat çekerek, “Yerel seçimler sürecinde AKP’nin adayı Mustafa Savaş’a havanın kirlendiğini ifade ettiğimizde ispatlayın demişti. Biz o zaman da söylemiştik. Bugün Aydın havası en kirli olan il konumunda ve birinci sırada. Bu jeotermal sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da birçok ülkede de var ama orada hava kirliliği yok. Bu yatırımcılar biraz daha tedbirli davranıp bacalarını keşke daha iyi filtreleseler. Ölçümleri de eş-dost, ahbap-çavuş ilişkileriyle değil bağımsız kuruluşlar tarafından yaptırsalar ve ona göre tedbir alsalar bu sorun ortadan kalkacak” ifadelerini kullandı.

“GELİN AYDIN’I ŞU DERTTEN KURTARALIM”

Jeotermallerle ilgili sorunların çözümü için belediye olarak her türlü adımı atmaya hazır olduklarını dile getiren Çerçioğlu, şunları kaydetti: “Bu beyler ve çocukları Aydın’da yaşamıyor. Bizler burada yaşıyoruz. Değerli milletvekili de Aydın’da yaşamıyor. Oh iyi yani. Biz ne olacağız? Bizim ne suçumuz var? Sivil toplum örgütleri kanser vakalarının arttığını söylüyorlar. Aydın çok güzel ve Aydın’ı çok seviyoruz. Allah Aydın’a herşeyi vermiş ama gelin Aydın’ı şu dertten de kurtaralım. Biraz daha şu işin üzerine düşelim. Belediye olarak benim elimde hiçbir yetki yok. Elimde yetki olsa ben ne yapacağımı çok iyi biliyorum. Eğer Aydın’ı seviyorsanız gelin şu işi düzeltelim. Yazıktır günahtır.