İYİ Parti’nin 24 Haziran seçimlerine katılabilmesi için CHP’den aralarında Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız’ın da bulunduğu 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesi, beklenmedik bir gelişme olarak ülke çapında 'son dakika' olarak duyuruldu. CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’ın “Tarihi bir sorumluluk ve görev” olarak nitelendirdiği bu karar, ülke gündemine deyim yerindeyse bomba gibi düştü.  İYİ Parti’nin seçimlere katılıp katılamaması yolundaki bu beklenmedik hamlenin çıkış noktası, ülke olarak merak konusu oldu.

TARİHİ KARAR VURGUSU

Karacasu’da 2002 yılında AK Parti’nin kurucuları arasında bulunan ve İYİ Parti'nin ilçede teşkilatlanmasında aktif rol oynayan emekli Makine Mühendisi İbrahim Öncü’nün, 19 Nisan’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yazdığı mesaj dikkat çekti. Öncü, mesajında, “Sayın Genel Başkanım, İYİ Parti'yi seçime sokmayacaklar, sonuç hüsran olacak. 15 milletvekilinizin İYİ Parti'ye geçmesini sağlayarak TBMM’de grup kurmasını sağlayıp İYİ Parti’nin seçime girmesini garanti altına alsanız ve aynı milletvekillerini ittifaktan aday gösterip seçime soksanız, tarihi bir görev yapmış olacaksınız. Yoksa bu ikiliden kurtulamayacağız” ifadelerini kullandı.

“OLMASI GEREKEN BUYDU”

Alınan kararda bu mesaj ne kadar etkili oldu bilinmese de, ülkenin gündemini bir anda değiştiren böylesine bir karar öncesi gönderilen bu mail dikkat çekti. Konu hakkında görüşlerini aktaran Öncü, “Bunda benim etkim olup olmadığını bilmiyorum. Tesadüf müdür bilmem. Ama aklına getirmiş de olabilir. Mevzuatları takip ederek bu sonuca ulaştım. İttifak yapabilmek için seçime girme hakkı olacak diyor. Seçime girme hakkı kazanamamış olsaydı, ittifak hakkı da yoktu. İkincisi eğer seçime girme hakkı verilmediği zaman Cumhurbaşkanı adaylığı için 100 bin imza gerekiyordu. Bizim seçime girmemiz için en çıkar yol, grup kurmaktır. Grup kurduğumuz zaman hem 6 aylık süreyi beklemeden seçime girme hakkımız doğuyor, hem de 100 bin imzaya gerek kalmıyor. Belki bu maili Kılıçdaroğlu’na iletmediler bile. Ben bunun etkili olduğuna kanaat ediyorum ama emin olamıyoruz. Geçmişte CHP ilçe teşkilatları için yazdığım iki mailin ardından hemen dikkate alınarak işlem yapılmıştı” dedi.

DAHA ÖNCE KILIÇDAROĞLU DİKKATE ALDI

Daha önce Belediye Meclis üyesi adaylıklarında kadın kotasına dikkat edilmediği ve kongre takvimi hakkındaki şikayetlerini Kemal Kılıçdaroğlu’na attığı mesajlarla bildiren Öncü’nün bu iki konudaki çağrısına Kılıçdaroğlu kayıtsız kalmamış, haftalık genel kurulda bu konularda ilçe teşkilatlarını uyarmıştı.