Aydın’ın Yenipazar ilçesinde tarla ve bahçelerde yaz hazırlıkları başladı. Özellikle incir sezonu öncesi olmazsa olmazlardan olan tarla sürümü Yenipazar’da eğimin fazla olduğu bölgelerde atlarla yapılıyor. Yük hayvanlarıyla eğim yönünün tersine yapılan tarla sürümlerinde erozyonun önüne geçmeye çalışan çiftçiler, böylelikle tarlaların verimli kalmasını da sağlıyor. Cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte mesaiye başlayan çiftçiler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında adeta randevuyla çalışıyor. Yenipazar’ın verimli topraklarını daha da verimli hale getirmek için yoğun tempoda çalışan çift ustaları, günlük 300 ile 350 lira arasında para kazanıyor. Yenipazar’ın Karacaören Mahallesi’nde çift süren Bayram Ali Yıldırım ile Mustafa Sarıkaya da çift sürümünün öneminden ve püf noktalarından bahsederek, özellikle bahar aylarında incir ağaçları için gerekli olan çiftin önemine dikkat çektiler.

“ÜRETİCİ, HAYVANLARLA SÜRÜMÜ TERCİH EDİYOR”

20 yıldan bu yana atlarla çift sürdüğünü ifade eden Bayram Ali Yıldırım, traktörlerle yapılan sürümlerde erozyonun daha fazla olduğunu ve bu erozyonun önüne geçmek için yük hayvanlarını tercih ettiklerini dile getirdi. Yıldırım, “Traktörlerle yapılan sürümler eğim yönünde oluyor. Atlarla yaptığımız sürümler ise eğim yönün tam tersine olup yan bir şekilde sürüm yapıyoruz. Traktörle yapılan sürümlerde ağaçların köklerine zarar veriyoruz. Atlarla yapılan sürümlerde ise ağaç kökleri zarar görmüyor. Bu şekildeki sürümlerle ağaç diplerine de daha kolay yanaşıp ağaçların daha verimli olmasına yardımcı oluyoruz. Bu yüzden çoğu incir üreticisi hayvanlarla olan sürümü tercih ediyor” dedi.

"YAPTIĞIMIZ MESAFE BAZEN 100 KİLOMETREYİ BULUYOR"

Yaklaşık 3 aylık çift döneminin kendileri için çok yorucu bir dönem olduğunu kaydeden Yıldırım, “Yaptığımız iş zor olsa da memnunuz. Çok fazla yoruluyoruz ama bu işi yaptığımıza değiyor. Çünkü bahçelerimizden daha fazla verim alıyoruz. Ayrıca atların arkasında gelip giderken yaptığımız mesafe de bazen 100 kilometreyi buluyor. Bunu da telefonlarımızdaki adım ölçerlerle tespit edebiliyoruz” diye konuştu.

EĞİTİMLİ ATLAR İŞİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Çift sürüm işlerinde kullandıkları atların öneminden de bahseden Yıldırım, “Çift sürdüğümüz bu hayvanları küçük yaşlardan itibaren ufak ufak antrenman ve eğitimlerle bu işe hazırlıyor ve ustalaştırıyoruz. Sürüm işlemi sırasında verdiğimiz birtakım komutları atlarımız artık çok kolay algılıyor. Çünkü onlar da bizim gibi yıllardan beri bu işi yapıyorlar. Biz sadece onları yönlendiriyoruz. Hayvanlarımızın huysuz olduğu dönemler de oluyor. O süreçte işimiz biraz daha da zorlaşıyor. Ama ne olursa olsun Allah’ım atlarımızın tırnaklarına taş dokundurmasın” ifadelerini kullandı.

ARPAYLA GÜÇ DEPOLUYORLAR

Kendilerine kazanç kapısı olan atlara gözü gibi baktıklarına dikkat çeken Yıldırım, “İster istemez hayvanlarımız bizden daha çok yoruluyor. Onun için atlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Bu dönemde yoğun tempoda çalışan atlarımızın dirençli kalmalarını sağlamak amacıyla genellikle arpa veriyoruz. Atlarımız terlediklerinde terlerini siliyor ve terli bırakmamaya özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Haber Videosu