Didim Kaymakamlığı, Didim Ziraat Odası, Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü, Didim Milli Emlak Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İş-Kur ve Milet Müze Müdürlüğünün işbirliğiyle düzenlenen toplantıya İlçe Kaymakamı Mehmet Türköz, Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım ile Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Koray Aşık katıldı.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantıda çiftçiler ve Menderes üzerinde Milli Park alanı içerisinde balıkçılık yapanların sorunlarının çözümüne ilişkin görüşler anlatıldı. Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Koray Aşık'ın sunum yaptığı toplantıda 1994 yılında Milli Park alanı ilan edilen ve dolayısıyla tapulu olan mülklerin bile kullanılamadığı alanın 3 bölgeye ayrıldığı bildirildi. Bu kapsamda “Mutlak koruma bölgesi”, “Hassas koruma bölgesi” ve “Sürdürülebilir kullanım bölgesi” adıyla ayrılan bölgede vatandaşların tarıma uygun arazileri hangi şart ve koşulla kullanabileceği anlatıldı. Kaymakam Mehmet Türköz, kendisine de zaman zaman aktarılan vatandaşların sorunlarına çözüm getirmek için hazırlanan revizyon planının anlaşılması için bu toplantıyı düzenlediklerini dile getirerek yetkililerin birebir sorunlarını aktarmalarını istedi. Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım seçilmesinin ardından 2016 yılından beri sürdürülen revizyon planını önemsediklerini, sorunun çiftçilerin lehine çözülmesi için konunun takipçisi olacaklarını aktardı. Yıldırım, sorunların çözümüne katkı koymak için sıkıntıları daha üst makamlara ileteceklerini ifade etti.

"VATANDAŞ LEHİNE GELİŞMELER EKLENDİ"

Menderes Deltası Milli Parklar Müdürü Koray Aşık, 1994 yılında Milli Park alanına katılan yaklaşık 16 bin hektar alanda vatandaşların tapulu mülklerinin ve tarım yaptıkları bazı hazine arazilerinin kullanılması konusunda vatandaşın aleyhine bazı şartlar getirildiğini ancak vatandaşın kendilerine ilettiği bu sorunların çözümüne yönelik 2016 yılında bir çalışma başlattıklarını söyledi. Aşık, 2017 yılında yapılan ihale ile Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı hazırlatıldığını ve Milli Park içindeki "Mutlak Koruma Bölgesi”nin yaklaşık yüzde 50 daraltıldığını, geriye kalan bölgelerinde vatandaş lehine uygulamalar yapılabileceğini belirtti. Kısıtlamalar ve uygulamalarda vatandaşın lehine işlemler yapılabileceğini anlatan Aşık, mutlak koruma alanı olarak ayrılan alan dışındaki bölgenin dışındaki alanlarda vatandaş lehine gelişmeler eklendiğini sözlerine ekledi.