Kuşadası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) konferans salonunda düzenlenen seminere Çölyaklı öğrenci bulunan okulların öğretmenleri ve ilçedeki okulların rehber öğretmenleri katıldı. Seminerde, Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Nilgün Akçalı, Aydın Devlet Hastanesi Gastroentereloji Uzmanı Doktor Ayla Yıldız ile Cumhuriyet İlkokulu Müdür Yardımcısı Hilal Bilgiç katılımcıları bilgilendirdi.

"ÜLKEMİZDE KAÇ ÇÖLYAKLI ÇOCUK VAR BİLİNMİYOR"

Dernek Başkanı Nilgün Akçalı yaptığı açıklamada, kızına çölyak teşhisinin 17 yaşında konulduğunu ve kimi zaman zor anlar yaşadıklarını söyledi. Çölyak hastalarının glutenli unları, ekmekleri tüketemediğini, tükettiği zaman rahatsızlandıklarını belirterek glütensiz malzemelerin ise çok pahalı olduğunu kaydetti. Akçalı, “Okullara giden çocuklar çok sıkıntı yaşıyor. Okullarda özel günler tertiplendiğinde çocuklar pasta, simit yiyemiyorlar, bu olayın aslında farklı bir boyutu. Asıl önemli olan biz bu farkındalık seminerleri ile erken tanının öğretmenler tarafından bilinmesini, gerekli önlemlerin önceden alınmasını istiyoruz. Kayıt altına alınamıyor, ülkemizde çölyaklı kaç çocuğumuz var bilinmiyor. Öğretmenlerimizle bunun için birlikteyiz. Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık değil. Çölyaklı çocuklara nasıl yaklaşmaları gerektiğini aktarmak için bu seminerleri düzenliyoruz" diyerek hastalığın başlangıç safhaları hakkında bilgi verdi.  

"YILLARCA  BELİRTİ VERMEYEBİLİR"

Uzman Doktor Ayla Yıldız da, hastalığın bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermediğini veya çok hafif seyredebildiğini, kişinin çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark edemeyebileceğini anlattı. Hastalığın tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebileceğini dile getiren Yıldız, "Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtiler ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Başlıca belirtileri karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntülerdir" ifadelerini kullandı. Sunum da yapan Yıldız, hastalığın bilinen ve bilinmeyen yönlerini anlattı.