DEVLET DESTEĞİ

Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü “Organik Kuru İncir Üretiminde Kalitenin Geliştirilmesine Yönelik Tünel Altında Kurutma Tekniğinin Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında Aydın’da 50’nin üzerinde çiftçinin bahçesine kurutma tünelleri yapıldı. Kurutma tünellerinin bin 300 lirası çiftçi tarafından, geri kalanı Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından karşılanıyor.

ÜRETİCİLERDEN ZİYARET

Bahçesine incir kurutma tüneli oluşturan 50 üretici, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli yüksek ziraat mühendisler, incir verim ve kalitesini arttırmaya yönelik üreticilere tünelde incir kurutma teknikleri hakkında bilgiler verdi ve daha sonra çiftçiler enstitüde bulunan incir kurutma tünellerini ve incir bahçesini gezdi.

ZAMANDAN TASARRUF, KALİTELİ ÜRÜN

Sultanhisar Ziraat Odası Meclis Başkanı Hüseyin Özdemir de, bahçesine incir kurutma tüneli kurulan üreticiler arasında yer alıyor. İkamet ettiği Malgaçemir Mahallesi'nin yüksek olması nedeniyle incir kurutma işlemlerinin önümüzdeki günlerde başlayacağını belirten incir üreticisi Hüseyin Özdemir, inciri tünelde kuruturken kurutma süresinin daha azaldığını ve ürünün kalitesinin arttığını söyledi. İncir bahçesi içerisine devlet desteği ile kurmuş olduğu kurutma tüneli içerisine herhangi bir hayvanın giremeyeceğini işaret eden Özdemir, “Aydın genelinde organik tarım yapan incir üreticilerinin bahçelerinde devlet desteğiyle kurutma tünelleri yapıldı. Benim bahçeye de kurutma tüneli oluşturduk. Bin 300 lirasını biz verdik, geri kalanını devlet karşıladı. Kurutma tünellerinin içindeki incir içerisine sinek gibi hayvanlar giremeyecek. İncirler 5 günde kuruyorsa artık 3 gün içerisinde daha kısa sürede eşit şekilde her tarafı kuruyacak. Çiftçi zamandan tasarruf edip daha kaliteli ürün elde edeceğiz. İncirde bulunan alfatoksin değerleri düşecek. Bu tünellerden kurutmuş olduğumuz incirlerden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne numune vereceğiz. Mühendisler bu kurutmalıkları laboratuvarlarda inceleyip antitoksin ve alfatosin değerlerini ölçüp diğer dışarıda kurutulan incirlerle karşılaştıracak” dedi.
  Proje başarılı olursa Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü diğer çiftçilere de incilerini tünelde kurutmalarını önerecek.