Yazılı açıklama yapan Çankır, "Büyükşehir Belediye Başkanımız, Sarıçay ve Beşparmak barajlarıyla ilgili protokolü bakanlığınıza göndereli 9 ay oldu. Aydın’a hizmet etmek istiyorsanız, sümen altında beklettiğiniz protokolü imzalayın yeter. Biz gereğini yaparız” ifadelerini kullandı.

ÇERÇİOĞLU'NU ÖZÜR DİLEMEYE DAVET ETTİ  

Temel atma töreni için Aydın'a gelen Bakan Eroğlu, inşa ettikleri İkizdere Barajı sayesinde Aydın’ın su sorununu çözdüklerini, Beşparmak ve Sarıçay barajlarının yapımını ise Büyükşehir Belediyesi'nin üstlendiğini kaydetmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na seslenen Bakan Eroğlu, “İncirliova ve civarının içme suyu sorunu vardı. Biz İkizdere Barajı'nı yapmasaydık, Aydın 2014 yılında susuzdu. Aydın susuz değilse, bunu İkizdere Barajı’na borçludur. Bazıları bu başarılarımızı sahiplenerek ‘Biz yaptık’ diyor. Söke, Kuşadası ve Didim bölgelerine su verebilmek için iki tane baraj yapımı planlamıştım. Ama değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız, ‘DSİ kim oluyor? Biz bunu yaparız’ demiş. Bu projelerimiz hazır ama Sayın Başkanımız yapacağı için bekletiyoruz. Eğer Didim, Kuşadası, Söke susuz kalırsa mesulü ben değilim. Belediye Başkanımız diyecek ki, ‘Özür diliyorum, biz yapamayacağız, hükümetimiz yapsın. Ağzımızdan böyle bir söz çıktı ama yapamayacağız’ dediği anda hemen yatırım programı koyar yaparız. Ama öyle el altından değil, basının huzuruna çıkıp bizden rica edecek” ifadelerini kullanmıştı.

“SİZ ÖNCE MASANIZDAKİ PROTOKOLÜ İMZALAYIN”

Bakan Eroğlu'nun açıklamalarına yanıt veren Çankır, Çerçioğlu’nun, Didim, Kuşadası ve Söke’nin su ihtiyacını karşılamak üzere Aydın Büyükşehir Belediye Meclisinde 9 Mayıs 2017 tarihinde her iki baraja ilişkin yapım ve borçlanma kararı aldığını ve bununla ilgili protokolü bakanlığa gönderdiğini aktardı. 
  Protokolün 9 aydan beri Eroğlu'nun masasının üzerinde durduğunu ancak siyasi hesaplar uğruna bunun imzalanmadığını ileri süren Çankır, şunları kaydetti: “Kentimizi ziyaret eden Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Sarıçay ve Beşparmak barajlarına ilişkin yaptığı açıklama, kamuoyunu yanıltmaktadır. Buradan anlıyoruz ki AKP İl Başkanı ve milletvekilleri, Sayın Bakan’ı yanlış bilgilendiriyorlar. Sayın Bakan, AKP Büyükşehir meclis üyelerine dahi sorsaydı, işin aslını net olarak öğrenebilirdi.
Bilindiği üzere Didim, Kuşadası ve Söke’nin su ihtiyacını karşılamak üzere Aydın Büyükşehir Belediye Meclisimiz 9 Mayıs 2017 tarihinde, her iki baraja ilişkin yapım ve borçlanma kararı almıştır. Akabinde Sarıçay ve Beşparmak barajlarının yapım bedellerinin Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından ödenmesini esas alan protokoller imza altına alınmış, 16 Haziran 2017 tarihinde DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ne sunulmuştur. Tahmini bedelin 1 milyon lira olacağı hesaplanan barajlarımızın tüm ihale ve yapım süreçleri, ASKİ ve DSİ tarafından yürütülecek ve ödemesi Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılacaktır. Ancak su faturalarının halkın üzerindeki siyasi etkisi de göz önünde bulundurularak, Büyükşehir Belediyemizin her sürecini hazırladığı baraj projeleri, 9 aydır siyasi hesaplar uğruna Bakan Bey’in masasında bekletilmektedir. Devlette işleyişin yönetmeliklerle ve kanunlarla düzenlendiğini Sayın Bakan’ın bizden daha iyi bildiğinden eminiz. 
Sayın Bakan’a ve AKP’li yöneticilere sesleniyoruz.
Devletin ve hizmetin sizi, bizi olmaz. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğü devletin bir parçasıdır. Halka hizmet eder. Önünüzdeki protokolü imzaladığınızda emin olun ki Aydın halkı kazanacaktır. İmza sonrasında hiçbir tereddütünüz olmasın, Aydın Büyükşehir Belediyemiz en kısa zamanda üstüne düşeni yapacaktır.”