Türkiye'nin arı üretim merkezi olan Aydın'da, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, önemli açıklamalarda bulundu. Birliğe kayıtlı 2 bin 400'den fazla üyenin olduğunu belirten Özdemir, kentte yaklaşık 3 bin arıcının arı üretimi yaptığını söyledi.

"ARI ÜRETİMİNDE MARKAYIZ"

Aydın'ın Türkiye'nin arı ihtiyacını karşıladığını ifade eden başkan Özdemir, "Yıllık ortalama cam balı üretimimiz 120 bin teneke. Yaklaşık 370 bin kovan arımız var. Bunun 150 bin kovanını her yıl satıyoruz. Satıştan da 70 milyon lira gelir elde ediyoruz. Biz, Türkiye'nin arı ihtiyacını karşılıyoruz. Ülkemizin arı geliştirip satan tek iliyiz. Arı üretiminde Aydın, Türkiye'de bir markadır" diye konuştu.

"İKLİM, ARI YETİŞTİRİCİLİĞİNE UYGUN"

Özdemir, Aydın'ın arı üretim merkezi olduğunu ifade ederek, "İlimizin iklimi, arı yetiştiriciliğine çok uygun. Bundan dolayı yaklaşık 3 bin arıcımız, arı üretip satar. Birliğimize kayıtlı arı üretimi yapan 2 bin 400'den fazla üyemiz var. Kayıt dışı olarak üretim yapan ise 600-700 kişi bulunmakta. Arıcılarımız, sattıkları arıları ise kısa sürede çoğaltmakta" dedi.

ARININ ÇITASI 60 LİRA

Birliğin, bu yıl arının çıta taban fiyatını 60 lira olarak belirlediğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti: "Arıcılarımız, ürettikleri arıları yılın ikinci ayından itibaren satışa hazır hele getirir. Bu yıl, arının çıta taban fiyatını 60 lira olarak belirledik. Arıcılarımız, şu anda arının çıtasını 60 ile 70 lira aralığında satmakta. Bu fiyatın, Nisan ayına doğru 40 liranın altına düşmeyeceğine inanıyoruz." Özdemir, yaklaşık 10 bin yabancı arıcının da arılarını Aydın'da konaklattığını sözlerine ekledi.