İbramaki Sanat Galerisi’nde yapılması planlanan, bürokratik engeller yüzünden anıta alınan etkinliğe ADD ve CHP üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

“KÖY ENSTİTÜLERİ CUMHURİYET AYDINLANMASININ MİHENK TAŞIDIR”

ADD Kuşadası Şube Başkanı Nazan Bozkurt, hazırlıkları 1935'te başlatılıp 1937'de denemesine girişilen enstitülerin, 1940'da yasal bir zemine oturtulduğunu söyledi. 17 Nisan 1940’da kabul edilen 3803 sayılı Köy Enstitüleri Kanunu'na göre, enstitülerin görevinin sadece köy öğretmeni yetiştirmekle sınırlı kalmayıp, sağlık görevlileri, teknisyenler gibi meslek elemanları da yetiştirildiğini anlattı. Laik Cumhuriyetin temelinin köy enstitülerinden başladığını, köy enstitülerinin Cumhuriyet aydınlanmasının eğitim alanındaki en özgün ve en çok ses getiren bir uygulaması olduğunu ifade etti. Bozkurt ayrıca, bugünkü eğitimin vardığı noktaya değindi, eğitimde akıl ve bilimin dışlanması ile toplumun cahil bırakıldığını söyledi. Bozkurt, köy enstitüleri sistemine tekrar dönülmesi gerektiğini vurguladı.

“EĞİTİMİN BİLİNÇLİ ÖNCÜLERİ KÖY ENSTİTÜLERİDİR”

Köy enstitülerinin kuruluş aşamasından, kapatılmalarına kadar geçen süreçle ilgili bilgi veren Araştırmacı Yazar, ADD Kuşadası eski Şube Başkanı, Emekli Öğretmen Nail Topal da, enstitülerin eğitim tarihinde yer aldığı 14 yıllık süreçte 17 bin 250 öğretmen, 8 bin 750 eğitmen ile bin 650 sağlık memuru yetiştirdiğini,  yetişenlerin köy kalkınmasının bilinçli öncüleri olduğunu söyledi.  Bu kurumların hala var olması durumunda hem eğitim, hem kalkınma sorunlarının çözülmüş olacağını açıkladı.
  Yapılan konuşmaların ardında anıta çelenkler bırakıldı. ADD Kuşadası Şube Başkanı Nazan Bozkurt katılımcılara teşekkür etti.