CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, silahla işlenen suçlara ilişkin bilgi edinmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvuru yaptı. Bülbül’ün başvurusu 3 farklı bakanlığa sevk edilmesinin ardından yanıtsız kaldı. Duruma isyan eden Bülbül, "Vatandaşı temsil eden biz bu sistemde bilgi edinemiyoruz vatandaş nasıl bilgi edinecek?" diye sordu. CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, CİMER’e başvurarak 13 Mayıs’ta Türkiye’de silahla işlenen suçlara ilişkin verileri talep eden bir dilekçe gönderdi.

ÜÇ BAKANLIĞA SEVK EDİLDİ 

Bülbül’ün başvurusu ilk olarak Adalet Bakanlığı’na, bir gün sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, oradan da İçişleri Bakanlığı’na sevk edildi. 20 Mayıs’ta ise Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Koordinasyon ve Harekat Daire Başkanlığı tarafından Bülbül’e, “Talep edilen bilgiler 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 7’nci Maddesi kapsamına girmektedir” denilerek başvuru cevapsız bırakıldı. 
  ATEŞLİ SİLAHLAR HAKKINDA SORULAR SORDU 
  Süleyman Bülbül, CİMER’e  gönderdiği dilekçede, “Ocak 2019’dan itibaren Türkiye genelinde kaç silahlı olay yaşanmıştır? Bu olayların Türkiye’nin bölgelerine ve illerine göre dağılımı nedir? Yaşanan silahlı olayların kaçı ölüm ile sonuçlanmıştır? Bu olaylarda kaç vatandaş hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybeden vatandaşların kaçı kadın kaçı erkektir? Yaşanan olaylarda kaç kişi yaralanmıştır? Yaralanan vatandaşların kaçı kadın kaçı erkektir? Bu olayların kaçı ateşli silah, kaçı kesici aletle gerçekleşmiştir? Ateşli silahla gerçekleşen olaylarda silahların kaçı ruhsatlı silahtır Yaşanan olayların kaçı aile içi şiddet olarak kayda geçmiştir?” sorularını yöneltti. Yaşananları, “Ateşli silahlarla ilgili veriler açıklanmak istenmiyor’ şeklinde yorumlayan Bülbül, “Bilgi Edinme Kanunu çerçevesindeki bu başvurular CİMER’le tek elden yönetilmeye çalışılıyor. Tek elden de yönetilemiyor. Ülke nasıl tek adamla  yönetilemiyorsa bu sistem de aynı şekilde yönetilemiyor. Bir kargaşa var ve bilgi edinmeyi dahi sağlayamıyorlar” dedi.

“BİLGİ EDİNEMİYORUZ”

TBMM'de soru önergelerine çoğunlukla yanıt verilmediğini söyleyen ve sözlü soru önergelerinin kaldırılmasıyla bakanları göremediklerini ifade eden Bülbül, “Meclis tam anlamıyla by pass edilmek isteniyor. Son bir yılda Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin sayısı Adalet Komisyonu’na gelen tekliflerden daha fazla. Bu bile Meclis’in by pass edildiğini ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin amacını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

ELEŞTİRİLER YÖNELTTİ

“Vatandaş bilgi edinme kanunundan yararlanamıyor, milletvekili sorduğu sorulara yanıt alamıyor. Vatandaşı temsil eden biz bu sistemde bilgi edinemiyoruz, vatandaş nasıl bilgi edinecek?” diyen Bülbül, "Kuvvetler ayrılığı ilkesi ortadan kalkması sonucu, bilgi edinme hakkını kullanmak da Cumhurbaşkanlığı’na bağlanınca her şey duvara tosluyor” eleştirisinde bulundu.