Ahşap üzerine yaptığı yağlı boya tekniği ve Atatürk konulu resimleriyle ön plana çıkan Emekli öğretmen Hamza Saykan, Milli Mücadele'nin başladığı 19 Mayıs 1919'un 100. yılında Aydın’da anlamlı bir sergiye imza attı. Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde yaklaşık 110 eserden oluşan ‘Geldikleri Gibi Giderler’ isimli sergide, ahşap ve değişik materyaller üzerine yapılan Atatürk resimleri ile ünlü kişilerin kara kalem çalışmaları yer alıyor. Saykan’ın Atatürk temalı 6’ncı resim sergisinin açılışına Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay da katıldı.

ATATÜRK’ÜN SÖZÜNÜ SERGİSİNİN ADI YAPTI

Sergisinin adının niçin ‘Geldikleri Gibi Giderler’ olduğunu da açıklayan Hamza Saykan, “Atatürk 1918 yılında İstanbul’un işgali sırasında Adana’daki görevindeyken Padişah Vahdettin tarafından görevden alınarak İstanbul’a çağrılmıştı. Atatürk’ün, 13 Kasım 1918 günü Haydarpaşa’da yanındaki yaveri Cevat Abbas’la boğazdaki işgal devletlerini seyrederken ağzından 'Geldikleri gibi giderler' sözcükleri dökülür. Daha sonraki süreçte de Mustafa Kemal Atatürk bunun gereğini fazlasıyla yapıyor. Yaklaşık üç yıl süren uzun bir maratonla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerini atıyor. Türkiye daha sonra çok büyük badirelerden yine geçti ama çoğumuzu bir karamsarlık kapsadı. Ama Türkiye bundan kurtuluşun bir yolunu hep buldu tıpkı şimdi olduğu gibi. Özlem başkanımın, Ekrem ve Mansur başkanımın örnekleri bize ışık olacak. Kendilerini kutluyorum” dedi.

“110’DAN FAZLA ESER VAR”

Sergisinde bulunan eserler hakkında da bilgiler veren Saykan, “Sergide 50’ye yakın Atatürk resmi bulunuyor ve bunların çoğunluğunu ahşap üzerine yaptığım yağlı boya resimleri oluşturuyor. Farklı bir konsept olsun diye ahşabı tercih ettim. Daha önceki ressamların üzerinde resim olarak çalışmadığı Atatürk fotoğraflarını tercih etmeye çalıştım. Ayrıca 4-5 tane cam ve tuval üzerine yaptığım resimler var. Bir tane incir yaprağı üzerine yapılan resmimiz var. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden edinmiş olduğum taşlar üzerine yaptığım çalışmalar var. Ayrıca Cumhuriyet tarihimizin özeti olarak gördüğüm bir bölümde de kara kalem ile çizdiğim resimler var. Çünkü orada şairlerimiz, yazarlarımız, bilim adamlarımız, Türkiye’nin yüz akı sayılabilecek gazeteciler, sinemacılar ve tiyatrocularımız yer alıyor. Sergimde 110’dan fazla resim var” diye konuştu.

6’NCI SERGİSİNİ AYDIN’DA AÇTI

Soykan, sergi açma fikrini de şu şekilde değerlendirdi: “1974 yılında kara kalem ve rapido kalemle çeşitli portreler yapıyordum. Bu yaptığım resimleri de arkadaşlarım istiyordu ve onlara bu resimleri hep dağıtıyordum. Daha sonra bir arkadaşım da bu yaptığım resimleri sergileme fikrini önerdi. İlk sergiyi üç yıl kadar önce Ankara’da açtım. Ankara’da 4 olmak üzere İzmir’in ardından 6’ncı sergimi Aydın’da açtım. Sergi için Ankara başta olmak üzere başka illerden davetler almaya devam ediyorum.”

“ATATÜRK GENÇ KUŞAKLARA DAHA İYİ ANLATILMALI”

Genç kuşaklara Atatürk’ü farklı yönleriyle anlatabilmek için Atatürk temalı sergi düzenlediğine dikkat çeken Saykan, “Genç kuşakların Atatürk’ten uzaklaştığını hissediyorum. Atatürk’ün çok yönüyle genç kuşaklara tanıtılması ve anlatılması gerekiyor. Bu sergiyi yapmamın esas amaçlarından biri buydu. Bu sergi ile Atatürk’ün çok yönlü bir insan olduğunu da göstermek istedim. Çok da iyi olduğunu düşünüyorum. Çünkü bugün Atatürk’ü yaşatmak her zamankinden çok daha önemli” şeklinde konuştu.

“BİZ DE BU İŞİ DAMARLARDA YAPIYORUZ”

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz da, “Hamza bey Ankara’dan yakınımız olduğu için bizden Aydın’da sergi açmak için bir talepte bulundu. Girişimlerimiz sonrasında Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Efeler Belediyesi böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Hamza bey bu işi ahşaba cama işliyor. Biz ise bu işi damarlarda yapıyoruz. Ben de kendimi doğrusu bu anlamda plastik sanatçılardan birisi olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

“MARKA ŞEHİR YOLUNDA KATKI SUNDU”

Ressam Saykan’a Efeler’de açtığı sergiden dolayı teşekkür eden Başkan Atay, “Efeler ilçesini bir marka şehir yapmak için çabalıyoruz. Hamza beye de bize sanat yönünde katkı sunduğu için teşekkür ediyorum. İnşallah başka eserlerini de sergilemek Efeler ilçemize nasip olur” dedi.

“ÇOK ANLAMLI OLDU”

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Haftası’nda Aydın’da açılan bu sergiyi çok anlamlı bulduğunu ifade eden Başkan Çerçioğlu da, “19 Mayıs özgürlük ve bağımsızlık demektir. Milli Mücadele'nin 100’üncü yılını kutladığımız bu yılda bu sergi çok anlamlı oldu. Her zaman sizi aramızda görmekten çok mutlu olacağız. Çok teşekkür ederiz” diye konuştu. Kurdele kesimi sonrasında davetliler, kara kelem ve yağlı boya çalışmalarından oluşan sergiyi gezdi. Aydınlılarla buluşan sergi, davetliler tarafından büyük beğeni topladı.