Orta Mahalle'de yer alan ayakkabı dükkanında 68 yıldır çalışan 2 çocuk babası Nail Engin, ayakkabıcılık mesleğinin kendisine babası Ahmet Engin'den miras kaldığını kaydetti.

"BU İŞİ NASIL YAPACAĞIM?"

Ayakkabı ustası olan babasının yanında mesleğe 12 yaşında çırak olarak başladığını belirten Engin, "Babamın dükkanına çalışmak için ilk geldiğimde 'Ben, bu işi nasıl yapacağım?' diye korkuyordum. Sağ olsun babam, mesleğin tüm inceliklerini yavaş yavaş bana öğretti. Usta olunca da askere gitmeye karar verdim" dedi.

BABASININ DÜKKANINI DEVRALDI

Askerliğini yaptıktan sonra babasının yanında çalışmaya devam ettiğini kaydeden Engin, "1964 yılında babam vefat etti. Bunun üzerine babamın dükkanını, ben devraldım. Uzun zamandır aynı dükkanı işletiyorum" diye konuştu.

"GÜZEL PARA KAZANIYORDUM"

Engin, eskiden işlerin çokluğundan dolayı gece yarılarına kadar dükkanda çalıştığını söyledi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ayakkabı fabrikaları kurulduğunu ve seri ayakkabı üretiminin yapılmaya başlandığını ifade eden Engin, "Eskiden ayakkabı tamirinin yanı sıra dikimini de yapıyordum. İşlerimin yoğunluğundan dolayı kafamı kaldıramazdım. Gece yarılarına kadar işleri yetiştirmek için çalışırdım. O zaman güzel de para kazanıyordum. Şimdi ayakkabıları, fabrikalar üretiyor. Hazır ayakkabıya vatandaşımız da alıştı. Vatandaşımız, bana 10 yıldır yeni ayakkabı siparişi vermiyor, sadece ayakkabısının tamirini yaptırıyor" dedi.

"DÜKKANIM KİRA OLSA AYAKKABICILIK YAPMAM"

Engin, ayakkabı tamirinden kazandığı para ile geçinmekte zorlandığını belirterek, "Her türlü ayakkabının tamirini yapıyorum. Kışın eğer yağmur yağarsa, ayakkabı tamir işi çok oluyor. Yoksa ekmek paramı kazanmakta ciddi anlamda zorlanıyorum. Dükkanım kira olsa kesinlikle ayakkabıcılık yapmam. Takarım sepeti koluma bağa, bahçeye, ovaya giderim" diye konuştu. Engin, gençlerin de ayakkabıcılık mesleğini öğrenmeye sıcak bakmadıklarını sözlerine ekledi.