DAĞDAN BAŞLAYIP OVAYA YAYILACAK

Yenipazar Ziraat Odası ile Yenipazar Avcılık Atıcılık Spor Kulübü Derneği arasında çiftçi yararına domuz popülasyonunu azaltmak amacıyla bir protokol imzalandı. Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek ile Yenipazar Avcılık Atıcılık ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Mehmet Sarıoğlu arasında imzalanan protokol, 2017-2018 av sezonunu kaplayacak. 
  Protokol kapsamında ilk avlar domuzların çoğunlukta olduğu dağlık alanlarda ve ormanda başlayacak. Hem dağda, hem de ovada, spor kulübünün kontrolünde gerçekleştirilecek avlarla zararın önüne geçilmesi amaçlanıyor. Avlarda vurulan domuzlar da tutulan tutanak sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerindeki görevlilerin bilgisi dahilinde açılan çukurlara gömülecek.
 

KURŞUN DESTEĞİ

İmzaladıkları protokol ile Yenipazar çiftçisinin mağduriyetini gidermeye çalışacaklarını belirten Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek, “Özellikle dağlık kısımlarda fıstık, zeytin ve incir ağaçlarına hasat zamanı öncesi domuzlar zarar veriyor. Ova kısımda ise mısır ve pamukta sürekli olarak zarar yaşanıyor. Sürek avlarını ilk etapta dağlık alanda, hasat kalktıktan sonra da ovada düzenleyeceğiz. İnşallah zamanla çiftçimizi domuz illetinden kurtaracağız. Herkes kendi imkanları ile sorunu çözmeye başladı. Çeşitli kazalar yaşanmadan hem çiftçimizin malını, hem de canını güvene almak için böyle bir protokol yapma gereksinimi duyduk. Bütün resmi prosedürlere uyarak sürek avları düzenlenecek. Çiftçi çok mağdur. Bir fidan bir ürün kolay yetişmiyor. Bu anlamda biz de oda olarak düzenlenen avların masraflarını karşılayacağız. Ayrıca avcılar derneğine kurşun desteği de sağlayacağız” dedi.

"CANI YANAN AVA GİTMEYE BAŞLADI"

Yenipazar Avcılık Atıcılık ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Mehmet Sarıoğlu, doğadaki her hayvana saygı duyduklarını ve öldürme taraftarı olmadıklarını belirterek zirai alanlardaki zararlardan dolayı zorunlu olarak sürek avları yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti. 
  Domuz avının belirli zamanlarda yapılmasına rağmen zirai zarar durumunda çeşitli izinler alınarak sürekli yapılabildiğine de dikkat çeken Sarıoğlu, çiftçinin sorununu gidermek için çalışacaklarını söyledi. 
  Sarıoğlu, şunları kaydetti: “Canı yanan çiftçimiz eline tüfeğini aldığı gibi ava gitmeye başladı. Kimsenin canını yanmaması için işi resmiyete döktük. Ortak çalışma ile bu domuz popülasyonunu azaltma için mücadele edeceğiz. Doğadaki bir canlıyı tamamen yok etmek olmaz ama az zarar verir seviyeye getirmemiz gerekiyor. Gruplar halinde düzenleyeceğimiz avlarla aşırı derecede olan domuzu azaltmayı planlıyoruz."