İslam Kalkınma Bankası Tecrübe Paylaşım Toplantısı, GEKA'nın ev sahipliğinde Aydın’da gerçekleştirildi. Ankara’da 26 Kasım tarihinde başlayan program kapsamında İslam Kalkınma Bankası üye ülkelerinden ekonomi, ticaret ve yatırım promosyonu dallarında çalışan kamu ve STK temsilcileri toplantıya katılım sağladı. GEKA’nın, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği etkinlikte gelen heyete, Aydın ve Güney Ege’de yatırım olanaklarına ilişkin bilgilendirme sunumları yapılırken, Ajansın Aydın’da desteklediği önemli sanayi yatırımlarına ve sektörlerin Aydın’daki aktör kurum/kuruluşlarına ziyaretler düzenlendi.

AYDIN’I GEZİP TEMAS KURDULAR

Etkinliğin ilk gününde; Yatırım Ortamını İyileştirmede Küresel Eğilimler, Güney Ege Yatırım Olanakları ve Kalkınma Ajansı Tanıtımı toplantı oturumları gerçekleştirilirken, Söke’de başarılı proje uygulamalarına da ziyaretler düzenlendi. Etkinliğin ikinci gününde ise; Aydın Arkeoloji Müzesi gezisi, Aydın Kültür Evi ziyareti ve Aydın Ticaret Odası ziyaretleri yapıldı.  

GEKA’NIN ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Toplantının açılışında söz alan GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan, GEKA olarak ilgili heyeti bölgelerinde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek bu organizasyon ve işbirliği konusundaki destekleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yetkililerine teşekkür etti. Akdoğan, toplantıda Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında da detaylı sunum yaptı.

“YABANCI SERMAYE ÇEKMEDE 58’DEN 28’E YÜKSELDİK”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Mustafa Rumeli ise toplantının açılış konuşmasında, “Ülkemizdeki yatırım ortamını iyileştirme çalışmaları için yapısal düzenlemeler 2002’den beri devam etmektedir ve bu alanda yürütülen ciddi çalışmalar neticesinde çok önemli başarılar elde etmiş durumdayız. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) verilerine göre Türkiye, 2002 yılında dünyada en fazla doğrudan yabancı sermaye çeken 58’inci ülke iken, 2017 yılında 28’inci ülke konumuna yükseldi. Ülkelerin global yatırımcı çekmede yoğun rekabet içinde oldukları bu dönemde, Türkiye’nin 30 ülkeyi geride bırakması bu alandaki açık bir başarısıdır. Bu sene altıncısını düzenlediğimiz 'Türkiye Tecrübe Paylaşımı: Yatırım Ortamı Reformları' programımız 2008 yılında başladı. İslam Kalkınma Bankası, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak üstlendiğimiz bu programa TİKA, TOBB ve Kalkınma Ajanslarımız destek olmaktadırlar. Türkiye'nin son 15 yılda ekonomi alanında yaşadığı başarılı dönüşümü ve yatırım ortamı iyileştirilmesinde edindiği pozitif tecrübeleri, bu programla dost ve kardeş ülkelere aktarıyoruz. Bu programlar ile Türkiye ve İslam Kalkınma Bankası'na üye ülkelerinin karşılıklı ticaret ve yatırımlarının artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu seneki programa 22 ülkeden 25 katılımcı katılıyor. Programın birinci kısmını Ankara’da gerçekleştirdik. Buna ilaveten, programın ikinci kısmını Güney Ege Kalkınma Ajansımız ev sahipliğinde Aydın’da gerçekleştiriyoruz” dedi.

“AMAÇ YATIRIM İÇİN İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK”

Programda söz alan İslam Kalkınma Bankası Kıdemli Uzmanı Mohammed Bukhari de, Türkiye’de ve Aydın’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, burada bulunma amaçlarının üye ülkelerde kalkınma ve yatırım çekme faaliyetlerinde çalışan personellerin tecrübelerini paylaşacağı bir ortam oluşturmak ve üye ülkeler arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek olduğunu dile getirdi.