Aydın’ın Karacasu ilçesi yetiştirdiği ustalarıyla sıcak demircilik meslek grubunda adından söz ettirirken bu ustaların yaptığı ürünler Türkiye’nin her yerine ulaştığı gibi yurtdışından da alıcı buluyor. Çırak sorunu nedeniyle ustalar yalnızlaşıp mesleğin geleceği hakkında soru işaretleri oluşsa da ustalar demirleri döverek sevmeye, çorbayı kaynatmaya devam ediyorlar.

‘GÜNEŞTE SERİNLİYORUZ’


40 dereceye yaklaşan hava sıcaklıklarının hakim olduğu ve sıcak havalardan şikayetlerin arttığı şu günlerde yılın 12 ayı 40 derecenin üzerindeki sıcakta çalışan ustalar, ‘Dışarıdaki hava sıcaklıkları bizleri etkilemiyor. Serinlemek için güneşe çıkıyoruz. Yıllardır bu işlerin içinde olduğumuz için alıştık” ifadelerini kullandılar.

HAVA SICAKLIKLARI ETKİLEMİYOR


1980 yılından bu yana demircilik yapan 4 çocuk babası Ali Karaman, aşırı sıcaklıkların hızlarını etkilediğini ifade ederken yaz döneminde yüksek sıcaklıklarda zaman zaman ocağı yakmıyor, dükkanda diğer işlerimizi görüyoruz. Burada yılın her dönemi ortalama 50-60 derece sıcaklık oluyor” dedi. Tara, satır, tırpan, sivri çapa, normal çapa gibi ürünler yaptığını ifade eden 3 çocuk babası 25 yıllık usta Ahmet Cinbaş, “Ocağı yakmada maden kömürü kullanıyoruz. 60-70 derece sıcaklık oluyor ama alışıyoruz. Hava sıcaklıkları da bu yüzden etkilemiyor” ifadelerini kullandı.

‘SICAĞA ALIŞINCA KIŞIN DAHA ÇOK ÜŞÜYORUZ’


Ürettikleri ürünlerin Türkiye’nin hemen her yerine gittiğini ifade eden Ali Duran, 12 ay yazı yaşadıklarını aktardı. Duran, “Çapa, tırpan, tara, orak, soyma nacağı gibi ürünler yapıyoruz. Türkiye’nin her yerine gidiyor. 60 dereceyi geçiyor yazın. Kış dönemlerine 40 dereceye kadar iniyor. 12 ay yazı yaşıyoruz. Kışın normal kış soğuğunu görünce daha çok üşüyoruz diğer insanlara göre. En az soğukta bile kalın giyinmek zorunda kalıyoruz” dedi. Dışarıda 40 derece sıcak olsa da etkilemediğini ifade eden Ali Orta, satır, nacak, tırpan gibi ürünler yaptığını kaydetti. Orta, “Yıl boyu içeride 50-60 derece sıcaklık oluyor. Bu sıcaklık ister istemez etkiliyor” şeklinde konuştu.