Sonbahar aylarında doğadan bilinçsizce toplanan mantarların tüketilmesi nedeniyle meydana gelen zehirlenmelerin ölümle sonuçlandığını belirten Sürücü, mantarların birçoğunun birbirine benzemesi nedeniyle her mantarın toplanmamasını istedi.

ZEHİRLİ MANTAR ÖLDÜRÜYOR 

Kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşların topladığı mantarları semt pazarlarında sattığını ifade eden Sürücü, “Yeryüzünde yaklaşık 5 bin mantar türü bulunduğu biliniyor. Bu mantar türlerinden zehirli olanların sayısı yüzü geçmez. Yağışların bol olduğu sonbahar ve ilkbahar gibi mevsimlerle birlikte mantarlar toplanarak yenmekte ve birçok zehirlenme ve üzücü olaylarla da karşılaşılmaktadır. İstenmeyen bu olayların nedeni, mantar konusunda yeterli bilgi sahibi olmayan insanların bilinçsizce mantarları toplayıp yemeleridir. Halk arasında da mantar konusunda bilinen pek çok yanlış bilgi dolaşmaktadır. Bilimle bağdaşmayan bu bilgiler sonucunda, zehirlemez sanılan mantarları yiyenlerin sonu ne yazık ki üzücü olmaktadır. Bitki çeşitliliği ve iklim koşulları nedeniyle farklı ortamlarda yetişen doğal mantarlar, özellikle kırsal kesim insanlarınca toplanmakta ve kentlerin semt pazarlarında satılmaktadır. Mantarların birçoğu birbirine çok benzediğinden doğada her çıkan mantar toplanmamalıdır. Bu konuda uzmanlaşan mantar toplayıcıları bile çoğu zaman zehirli mantarları tanıyamadıklarını söylemişlerdir” dedi.

BİLMEDİĞİNİZ MANTARI YEMEYİN 

Ekonomik değeri yüksek olan kuzugöbeği mantarının zehirli türleriyle karıştırıldığını ifade eden Sürücü, “Önemli mantar türlerinden olan kuzugöbeği mantarı hem yenilebilen, hem de ekonomik değeri yüksek olan bir mantar türüdür. Genellikle ormanlarda küçük guruplar halinde ya da tek olarak bulunurlar. Ancak zehirli bir tür olan yalancı kuzugöbeğiyle çoğunlukla karıştırılır ve yalancı türü yiyen kişilerde zehirlenme vakaları görülür. Vatandaşların kulaktan dolma inanışlara rağbet göstermemeleri, bilmedikleri mantarları yememeleri kendi sağlıkları açısından çok önemlidir. Tam olarak mantar bilgisi olmayan kişiler mantar toplamamalı, pazarlarda satılan mantarlara dikkat edilmeli, bilinçsizce yapılacak bir hatanın hayatınıza mal olacağı bilinmelidir. Her mantar yenmez ‘dikkat’ diyoruz” diye konuştu.