FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında, 2015'in Ekim ayında kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri AŞ, 1 Eylül 2016’da yayınlanan KHK ile devredildiği TMSF bünyesinde oluşturulan yeni yönetimi ile yeniden altın üretim faaliyetlerine başlarken, söz konusu firmanın kayyum atanmadan önce 2014 yılında Koçarlı’ya bağlı Sapalan köyü civarında, 160 hektarlık alana sahip S:20069654 ruhsat numaralı sahanın, yaklaşık 14 hektarlık bölümünde açık ocak işletme yöntemi kullanılarak ‘Altın Madeni Projesi’ gerçekleştirilmesini planladığı öğrenildi.

82 BİN TON CEVHER ÇIKARILMASI HEDEFLENİYORDU

Edinilen bilgilere göre, söz konusu plan çerçevesinde Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 14 Temmuz 2014’te Proje Tanıtım Dosyası sunarak ÇED süreci başlatılan firmanın, S.20069654 Ruhsat No'lu Altın Madeni Projesi'ne 24 Temmuz 2014’te ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Aydın Valiliğince “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildi. Koçarlı ilçe merkezinin yaklaşık 15 km güneydoğusunda yer alan ruhsatlı sahada, 550 bin lira bedelli ‘Altın Madeni Projesi’ kapsamında planlanan madencilik faaliyetinin ömrününse 2 yıl olacağı ve çalışma süresince açık ocak yöntemi kullanılarak yaklaşık 240 bin ton kazı yapılmasının öngörüldüğü öğrenildi. Eğer proje hayata geçirebilseydi, yapılacak olan kazı çalışması neticesinde, yaklaşık 82 bin ton cevhere karşılık, yaklaşık 158 bin ton Ekonomik Olmayan Kayaç (EOK/Pasa) oluşumunun açığa çıkarılmasının hedeflendiği ve çıkarılan EOK malzemesinin proje alanı içerisinde yer alan EOK depolama alanında depolanacağı bilgisine ulaşıldı. Yine projeye göre, elde edilen cevherin de proje alanı içerisinde yer alan Geçici Cevher Stok Alanında depolandıktan sonra işlenmek üzere Koza bünyesinde faaliyet gösteren İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan Ovacık Altın Madeni’ne nakledilmesi planlanıyordu.

1 TONA YAKIN ALTIN ELDE EDİLECEKTİ

Söz konusu firmaya henüz FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında kayyum atanmadan önce madencilik faaliyetinin gerçekleştirilmesinin planlandığı alanın çevre düzeni planında orman alanı olarak belirlendiği bilgisine de ulaşılırken, söz konusu projeye göre arazi hazırlama çalışmalarının 2 ay, işletme döneminin 24 ay, rehabilitasyon döneminin ise yaklaşık 6 aylık bir sürede tamamlanması hedefleniyordu. Eğer FETÖ’nün en büyük finansal destekçisi Koza, Aydın’daki bu projesini hayata geçirebilseydi MTA verilerine göre, 82 bin tonluk altın cevherinden ortalama bir tona yakın altın elde edilecekti. Koçarlı Sapalan Mahallesindeki ruhsatlı sahada, TMSF bünyesindeki firmaya ait yeni yönetimin herhangi bir girişimde bulunup bulunmayacağı merak konusu olurken, süreç dahilinde ülke ekonomisine doğrudan katkıları düşünülerek değerlendirilebileceği bilgisine de ulaşıldı.  

SAHALARIN RUHSAT YÜRÜRLÜĞÜ İÇİN YAZI İSTEMİŞLER

Koza’nın 22 Nisan 2014 tarihli ruhsat yürürlüğü konulu Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne sunduğu dilekçeye, Daire Başkanı Sezai Aydın imzalı verilen cevaptaysa, Aydın’daki 20069653 ile 20069654 sayılı ruhsatlı sahalarla ilgili olarak 13 Eylül 2011’de dilekçelerle işletme projesinin verildiği, ilgili kurum ve kuruluşlara ruhsat hukukunun devam ettiği hususunda firmanın yazı talep ettiği belirtiliyor. Cevapta, genel müdürlük kayıtlarında yapılan incelemelerdeki söz konusu sahaların 14 Eylül 2006 tarihinde 5 yıl süreli olarak arama ruhsatının yürürlüğe girdiği ve ruhsat sürelerinin 14 Eylül 2011 tarihinde sona erdiği ifade ediliyor. Ayrıca firmaya verilen cevapta, söz konusu sahalar için 13 Eylül 2011’de birleştirilmiş işletme projesi verildiği ve işletme ruhsat taleplerinin halen değerlendirme aşamasında olduğuna da vurgu yapılıyor.

AYDIN’DAKİ RUHSAT 2015’TE İPTAL EDİLDİ

3 Şubat 2015 yılında Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılan bir yazılı açıklamadaysa, o süreçte Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından iptal edilen ruhsatlar arasında şirketlerine ait Aydın’daki bir ruhsatının da bulunduğu doğrulanırken, “İptal edilen ruhsat Aydın’da yer alan 20069653 No’lu sahaya ilişkin olup şirketimizce terkedilmesi planlanan bir sahadır. Şirketimizin mevcut üretimine ve maden kaynaklarına herhangi bir etkisi söz konusu değildir” ifadelerine yer verilmişti. Süreç dahilinde firmanın TMSF’ye devrinin ardından FETÖ terör örgütü ile ilişkisi sebebiyle henüz faaliyete geçmemiş bazı maden ruhsatlarının iptaline karşı açtığı davaların da geçtiğimiz ay şirketin lehine sonuçlandığı bildirildi. Firmanın 2014’te ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilen Aydın’daki ‘Altın Madeni Projesi’ ile ilgili de girişimde bulunmasının olasılık dahilinde olduğu öğrenilirken müspet bir gelişmenin henüz söz konusu olmadığı bilgisine ulaşıldı.

KOZA, YURTDIŞINA 34 TON ALTIN KAÇIRDI

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'ye finans sağlayan Koza - İpek Holding soruşturması kapsamında geçtiğimiz Temmuz ayı başlarında firari Akın İpek'in de bulunduğu 45 şüpheli hakkında dava açılmıştı. Hazırlanan iddianamede, yapılan usulsüzlükler ve kaçırılan vergilerle örgütün nasıl finanse edildiği ortaya konulmuştu. Savcılık devlet kurumlarınca hazırlanan raporlar ve tanık ifadeleri üzerine halka açık şirketlerin hissesinin de bulunduğu madenlerde üretilen altının daha az gösterildiğini belirledi. Altın odasında yapılan döküm işlemi sırasında bir külçenin sisteme sokulmadığı anlaşılmıştı. Her dökümde kaçırılan 15 ila 17 kilogram ağırlığındaki 1 külçe altının ise FETÖ elebaşı Fetullah Gülen adına "Kutsal hoca payı" olarak ayrıldığı belirlenmişti. Hazine Müsteşarlığı tarafından Meclis FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'na sunulan rapor, FETÖ'nün en büyük finansörü Koza'nın altın kaçakçılığını belgeledi. Rapora göre Koza A.Ş. yurt dışına 34 ton altın kaçırdı. Altınların bugünkü değeri 4.5 milyar lirayı buluyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ALGI YÜRÜTECEKLERDİ

Yine geçtiğimiz süreç dahilinde, FETÖ'ye finansal destek sağladığı için 2015 yılında kayyum atanan Koza Altın'ın Bergama Ovacık'taki işletmesinden 50 kilo altın kaçırıldığı belirlenmiş ve işletmedeki kameralar kapatılıp, gizlice kaçırılan 50 kilogram altının Akın İpek'in Marmaris'teki oteline gömüldüğü, darbecilerin 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kaçırıp, bu altınlarla fotoğrafını çekip, '50 kilogram altınla yurt dışına kaçmak istedi' algısı oluşturmak istedikleri iddia edilmişti.