Efeler ilçesine bağlı Umurlu Mahallesinde inşaat sektörüyle uğraşan Ferhat Güçlü, tarımsal danışmanlık yapan arkadaşı Umut Kahraman ile birlikte İspanya’ya giderek meyve bahçelerini gezdi. Erkenci olduğunda nektarinin yüksek getiri sağladığını duyan Güçlü, bir firma aracılığıyla İspanya’dan getirttiği bin 500 fidanla 20 dönümlük alanda nektarin bahçesi kurdu.

EVLADI GİBİ BAKIYOR

Fidanlar bölgenin iklim şartlarına uyum sağlayınca üretime geçen Güçlü, yurt dışından gelen taleplere yetişemez oldu. Mesleğini bırakarak tüm zamanını nektarin bahçesine ayıran Güçlü, bahçesindeki meyvelere evladı gibi bakıyor. Dolu ve yağmurun etkilerinden ürününü korumak için bahçesinin üstünü file ile kapattıran Güçlü, hasat öncesi meyvelerin iyi olgunlaşması için Adana’dan işçi getirtip ağaçlarını budatıyor.

ÜÇ YILDA AMORTİ ETTİ

Güçlü, üç yıl önce 20 dönüm bir alanda deneme amaçlı kurduğu bahçede nektarin yetiştirdiğini belirterek, “Bu bahçeye 200 bin liralık harcama yaptım. İspanya’dan getirttiğimiz fidanlar, burasının toprağına ve iklimine uyum sağladı. Ağaçlar üç yaşına geldi. Geçen yıl 60 ton nektarin elde ettik. Toptancıya kilosunu 3.5 liradan verdik ve güzel bir para kazandık. Bu yılki hasat 80-100 ton arasında olacak. Üç yılda yatırımımız kendini amorti etti” dedi.

HEDEF ÜRETİMİ 500 DÖNÜME ÇIKARTMAK

Aydın’da üretilen nektarine başta Rusya, Kuveyt ve Singapur gibi ülkelerden talep geldiğini dile getiren Güçlü, “Yurt dışına ürün göndermek kolay bir iş değil. Ürünleri özenle yetiştirmek gerekiyor. Ben ağaçlara evladım gibi bakıyorum. Bunlar benim kızlarım. Bahçeme zaman ayırmak için mesleğimi bıraktım. Tüm zamanımı burada harcıyorum. Haziran 15-25 arasında hasadı yapacağız. Yurt dışından yeni ürün çeşitleri getirmeyi planlıyoruz. Hedefimiz 500 dönümlük alanda üretim yapmak. Bu ürünleri yurt dışına göndererek Aydın ihracatına katkı sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.