Tarım ve Orman Bakanlığı, seralarda jeotermal ısıtma sisteminin aktif kullanılması için çalışma başlattı. İlk etapta Denizli ve Manisa’da jeotermal sera bölgelerini hayata geçiren bakanlık, Aydın’da ise tarıma dayalı ihtisas jeotermal ısıtmalı seralarının kurulacağını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de Aydın ziyaretinde müjdesini verdiği tarıma dayalı ihtisas jeotermal ısıtmalı sera bölgelerini kentteki üreticiler büyük bir sevinçle karşıladı.    

“ÇİFTÇİNİN MALİYETİ DÜŞECEK”

Jeotermal seracılığın Aydın’da yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Aydın Valiliği önderliğinde Efeler Ziraat Odası, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası olarak yüzde 18 hisseyle Organize Sera Bölgesi oluşturmak için çalışmalarımız sürüyor. Efeler ilçesi Kadıköy Mahallesi’ne kurulacak sera bölgesi için bu alan takriben 700 dönüm. Hem çiftçimize örnek oluşturmayı, hem de maliyetleri en aza düşürmeyi hedefliyoruz. Çiftçilerimiz en az maliyetle yüksek verim elde edecek. Son günlerde ülkemizde sebze ve meyve fiyatları çok yüksek seyrediyor. Aydın’da jeotermal ile ısınan sera sayısını arttırırsak hem çiftçilerimizin en büyük gideri ısıtma maliyetini düşürür hem de ürün fiyatlarının düşmesine katkıda bulunuruz. İlimizdeki çiftçilerin kalkınması ve ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak amacıyla kent geneline jeotermal seraların kurulması gerekiyor” dedi.

ISITMA MALİYETLERİ YÜZDE 10’UNUN ALTINA DÜŞECEK

Seralarda en büyük maliyetin ısıtma olduğunu vurgulayan Kendirlioğlu, “Isıtma maliyetleri üreticiler için, yüzde 40 kadar yükseliyor. Jeotermallerle seraların ısıtılması durumunda üreticinin ısıtma maliyeti yüzde 10’un altına düşecek. Jeotermal seralarda hem daha kaliteli hem daha lezzetli ürün elde etmek mümkün” diye konuştu. İklim kuşağından dolayı Aydın’da yazın üretilen sebze ve meyvelerin kış aylarında da üretilmesinin mümkün olduğunu kaydeden Kendirlioğlu, “Bunu da ancak serayla yapabiliriz. Jeotermal seralarda yılın 12 ayı üretim yaparak hem üreticimizin gelirini yükseltir, hem de tüketicinin daha ucuz fiyata kaliteli ürün tüketmesini sağlarız. Aydınlı üreticiler olarak il genelinde jeotermal seraların kurulmasını hükümetten talep ediyoruz. Biz ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve tarım kenti Aydın’ın yılın 12 ayı üretim yapan bir şehir olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.