Aydın'ın turizm potansiyeli açısından son derece zengin bir yapıda olduğuna işaret eden Gürçavdı, "Aydın Büyükşehir Belediyesi destek olmadı, projelerimizi desteklemedi. Eğer Büyükşehir Belediyesi bize biraz destek verirse Aydın’ı hem yerli, hem de yabancı turistler için ön plana çıkarmayı düşünüyoruz" diyerek duyarlılık beklediklerini ifade etti.

"DESTEK İSTEDİK AMA GÖREMEDİK" 

Aydın’ın turizm potansiyelinin çok olduğunu söyleyen Aydın Turist Rehberleri Odası Başkanı İsa Levent Gürçavdı, konuyla ilgili çeşitli planlamalar yaptıklarını, kurum ve kuruluşlardan destek istediklerini aktardı. Bunların arasında Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin de bulunduğunu dile getiren Gürçavdı, "Aydın bölgesi içerisinden 1 milyon 800 bin kişinin geçtiğini 2014 yılında tespit ettik. Ancak bunların 180 bin kişisinin Aydın bölgesinde konakladıklarını, diğerlerinin geçip gittiğini gördük. 'Bunların bu bölgede birkaç gün konaklaması için ne yapabiliriz?' diye çalışma yaptık. EKODOSD ile birlikte Aydın’ın yaylalarını, bütün ilçelerini, tarihi, doğal güzelliklerini gezdik. Cincin Kalesi'ni, Arpaz Kulesi'ni, Arapapıştı Kanyonu'nu, var olan bütün destinasyonu tespit ederek bunların günübirlik 3, 5, 6 günlük turlar halinde haritasını çıkardık. Bunun için Aydın Valiliğinden ve Aydın Büyükşehir Belediyesinden destek istedik ama göremedik. Aydın Büyükşehir'e 'Nerede ne yapılabilir?' diye proje çalışması yaptık. 85 bin liralık destek istedik. Önce 'tamam' dediler, sonra 'Size nakdi yardım yapamayız, ayni yardım yaparız' dediler" ifadelerini kullandı.                

"DESTEK OLSAYDILAR ŞİMDİ AYDIN ÖN PLANDA OLACAKTI"

İstedikleri araç desteğini dahi elde edemediklerini vurgulayan Gürçavdı, "Profesyonellerle çalışacaktık ama olmadı. Ancak biz kendi çabalarımızla ulusal bir gazetenin turizm yazarını getirdik, hiç bir katkı sağlamadı, rehberlere Aydın destinasyon tanıtımı için araç istedik, onu bile alamadık. Bu konuda Efeler Belediyesi bize çok destek oldu. Ayrıca Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Ticaret Odası, Aydın ve Kuşadası turizmi için bir hayli destek oldu, filmler hazırladı. Aydın’da 23 antik şehir olması önemli ancak Aslanlı Mağarası'nın, Zeus Mağarası'nın, Bozdoğan’ın, Arapapıştı Kanyonu'nun, Kurşunlu Manastırı'nın olması, bunların tanıtılması çok önemli. Ancak bize Aydın Büyükşehir Belediyesi destek olmadı, projelerimizi desteklemedi. Eğer Büyükşehir Belediyesi bize biraz destek verirse Aydın’ı hem yerli, hem de yabancı turistler için ön plana çıkarmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

"KENDİ OLANAKLARIMIZLA TANITIMLAR YAPTIK"

Aydın şehir merkezini ciddi bir destinasyon olarak ön plana çıkarmak istediklerini, klasik çarşılarını, esnafını günübirlik gezilerle de olsa tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Gürçavdı, şunları kaydetti: "Aydın’ın tanıtılacak o kadar çok ürünü var ki, biz Bursa’dan daha fazla kaliteli kestane üretiyoruz. Dünyanı en iyi incirini üretiyoruz. Türkiye’de 132 milyon zeytin ağacının 21 milyonu Aydın’da ancak insanlar hangi zeytini, hangi zeytinyağını alacak bilmiyor. Bizim nar ekşimiz Türkiye’de pek tanınmıyor. Bunun gibi nice ürünlerimiz var. Biz dedik ki Aydın ürünlerini turistik nefere çevirelim, Aydın Ticaret Odası bunu ancak katalog halinde yapmış, biz markalaştıralım istedik. İnsanlar aldıkları bu ürünleri talep etsin." 

"DUVARA TOSLADIK GERİ GELDİK"

Gürçavdı, ayrıca Aydın'ın unutulmuş sanatlarını ön plana çıkarmak istediklerine de parmak basarak, "Ancak duvara tosladık geri geldik. Aydın Valiliği GEKA’ya yönlendirdi ancak puanımız yeterli gelmedi. Büyükşehir hiç ilgilenmedi. Sonuç olarak bu projeler gerçekleştirilebilir. Biz kendi olanaklarımızla acentelere tanıtımını yaptık. Eskiden ayda bir gelen turlara şimdilerde Bursa’dan bile turlar düzenleniyor. Arapapıştı Kanyonu'nu her yerden görmeye geliyorlar. Eğer bu plansal olarak belediye destekli olsaydı, sadece yazın değil bütün kış boyunca misafir ağırlanırdı. TÜREB’in desteği ile birlikte bazı şeyleri başardık diyebiliriz" diyerek desteksizlikten yakındı.