Karacahayıt ve Yeşilköylüler, Beşparmak Dağları’nın eşsiz coğrafyasında binlerce yıldır süregelen kültürü devam ettirdiklerini, maden ocaklarının geleneksel yaşamlarını, doğalarını bozacağını, en önemli geçim kaynakları olan zeytinciliğe, hayvancılığa ve arıcılığa büyük zarar vereceğini söyleyerek, maden faaliyetlerinin başlatılmaması için haklarını arayacaklarını ve mücadele edeceklerini bildirdiler. Latmos Dağları’nın 8 bin yıl öncesinden kalan kaya resimleri, Hellenistik, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik yapılarıyla adeta bir açık hava müzesi niteliği taşıdığına işaret eden vatandaşlar duyarlılık istedi.

“LATMOS'A KÖMÜR KAMYONU DEĞİL, TURİST GELMELİ” 

Türkiye’nin en önemli doğa alanlarından biri olan Latmos, botanik bilimi açısından çok önemli bir mekan. Saz kedisi, Karakulak ve Akkuyruklu Kartal gibi nesli tehlike altında olan türlere de ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Maden faaliyetlerinin yapılacağı yer, geçtiğimiz aylarda Ulusal Sulak Alan ilan edilen Azap Gölü’nün hemen yanında bulunuyor. Maden kamyonlarının çıkardığı toz, toprak köyde yaşayanların sağlığını tehdit ederken, her yıl yapılsa da kamyonlar tarafından tekrar bozulan yollar köylüleri çileden çıkarıyor. Köylüler Beşparmak Dağları’nın yollarında maden kamyonlarının değil, Latmos’un doğal ve kültürel zenginliklerini görmek isteyen turistleri taşıyacak tur otobüslerinin dolaşmasını istiyor.

“CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELMELİ”

Latmos’un doğal ve kültürel özelliklerine benzeyen Korsika Roccapina, ABD’de Büyük Kanyon Ulusal Parkı, Fransa’da Mont Bego Dağı, Ulusal Park yapılmış durumda. Korunarak kullanılan bu cazibe alanlarının her yıl milyonlarca turist çektiği görülüyor. Latmos Dağları, alternatif turizm, doğa turizmi, ekoturizm ve jeoturizm gibi Türkiye’de bu faaliyetlerin yapılabileceği ender yerlerden birisi olarak Kuşadası, Didim ve Bodrum’un ortasında bulunuyor. Bu değerlerin korunmasını isteyen vatandaşlar, “Bu şekilde gittiği takdirde, geri dönülmez biçimde doğayı tahrip eden maden ocakları Kutsal Dağ Latmos’u bitirecektir. Binlerce yıllık dağın geleneksel kültürünü geleceğe taşıyacak Latmos’un çocukları da burayı terk etmeye zorlanacaktır. Aydın’ın ve ülkemizin tanıtımına önemli katkısı olacak Latmos Dağları’nın değerleri mutlaka korunmalıdır. Latmos’ta koruma, kullanma dengesi çerçevesinde yapılacak turizm faaliyetleri yerel insanlar ve gelecek kuşakların ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır” diyerek yetkililerden duyarlılık beklediklerini aktardı.