TBMM 27. Dönem Türkiye-Seyşeller Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı olan Erim, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEIK) 9-13 Nisan 2019 tarihlerinde Seyşeller’e düzenlediği Türkiye-Seyşeller İş Konseyi toplantısına katıldı. Erim’e toplantıda Türkiye Cumhuriyeti Nairobi Büyükelçisi ve Seyşeller Cumhuriyetine akredite olan Ahmet Cemil Miroğlu ile 75’e yakın Türk iş insanı eşlik etti. Milletvekili Erim’in başkanlığındaki Türk heyeti, Seyşeller Cumhurbaşkanı Danny Faure ve Seyşeller Meclis Başkan Vekili Hon. Ahmed Afif ile Türkiye’nin işbirliği yaptığı ve bundan sonra yapabileceği konularda görüş alışverişinde bulundu.

İŞ BİRLİĞİNİ ARTTIRMALIYIZ 

Seyseller Cumhurbaşkanı Danny Faure’nin katıldığı Türkiye-Seyşeller İş Konseyi’nde konuşan Milletvekili Erim, Türkiye olarak Afrika kıtası ile iş birliğine büyük önem verdiklerini belirterek, “2003 yılında hükümetimizin başlattığı Afrika açılımı ile son 16 yılda Afrika ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz hayli gelişti. Afrika kıtası ile ticaret hacmimiz 2003 yılında 3,7 milyar dolar iken, 2018 yılında 21 milyar dolar düzeyine ulaşmış durumda.  Bugün Afrika kıtasında 41 Büyükelçiliğimiz, 26 Ticaret Müşavirimiz, 21 TİKA Ofisi ve DEİK bünyesinde 45 İş Konseyimiz bulunuyor. İki ülke arasında özellikle turizm, sağlık, enerji, gıda ve inşaat sektörlerinde muhtemel iş birliklerinin olabileceğini vurgulamak isterim. Bugün Türk müteahhitlik şirketleri, 1972-2018 yılları arasında Afrika kıtasında 41 ülkede toplam 67,3 milyar dolar tutarında projeler gerçekleştirdi. Afrika kıtasında özellikle Libya, Cezayir, Senegal, Etiyopya ve Tanzanya’da müteahhitlik sektörünün önemli projeleri hala devam ediyor. İkili ekonomik ve siyasi ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi adına ben üzerime düşeni yapmaya, gerek özel sektör, gerek kamu kurumu temsilcilerine her türlü desteği vermeye hazır olduğumu belirtmek istiyorum” dedi.

ANLAŞMALAR İMZALANDI 

Türk heyeti, Seyşeller Çevre, Enerji ve İklim Dağılımı Başkanı Wallace Cosgrow, Sanayi ve Girişimcilik Bakanlığı Müsteşarı Angelique Anta, Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cillia Mangroo, Sağlık Bakanı Jean Paul Adam, Turizm, Havacılık, Liman ve Marina Bakanı Didier Dogley, Tarım ve Balıkçılık Bakanı Charles Bastienne, Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Bertrand Belle, bazı şirketlerin CEO’ları ile yüz yüze görüşerek ticaret anlaşmaları yaptı.