İş gücü istatistikleri ile ilgili açıklama yapan Aydın İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi, Türkiye'de işsizlik oranının 2018 yılında bir önceki yıla göre 0,1 puan artarak, yüzde 11 olduğunu söyledi. Türkiye'nin aksine Aydın, Muğla ve Denizli'den oluşan TR32 Bölgesi'nde işsizlik oranının düştüğünü ifade eden Terzi, "Bölgemizde 2017 yılında işsizlik oranı yüzde 7.1'di. 2018 yılında bu oran yüzde 6.9 oldu. Yani işsizlik, yüzde 0.2 oranında düştü. İş gücüne katılım oranı 2017'de yüzde 55.4'dü. Geçen sene bu oran, yüzde 56.9 oldu. Bir puandan fazla iş gücüne katılım var. 2017 yılında istihdam oranı yüzde 51.5'ti. Bu oran, 2018'de yüzde 53'e çıktı. Yani TR32 Bölgesi'nde işsizlik düştü, istihdam ve iş gücüne katılım arttı. Bundan dolayı mutluyuz. İşsizlik oranının bu yıl daha da aşağıya düşeceğine inanıyoruz" dedi. Terzi, TR32 Bölgesi'nin işsizlik oranının düşmesine Aydın'ın, Muğla ve Denizli'den daha fazla katkı sunduğunu öngördüklerini söyledi.

2 BİN KİŞİ İŞE ALINACAK

İŞKUR'un Aydın'ın en büyük işvereni olduğunu belirten Terzi, "Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 2 bin kişiyi daha işe alacağız. Bunun için 1 Nisan'dan itibaren başvuruları kabul edeceğiz. İşe alacağımız arkadaşları kura ile belirleyeceğiz. Önceliğimiz ihtiyaç sahipleri olacak. İşe alacağımız arkadaşlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarında çevre düzenlemesi, altyapı ve temizlik yapacak. Bu arkadaşlarımız en fazla, 9 ay süreyle çalışacak. 2 bin kişiyi daha işe aldığımızda TYP kapsamında çalıştırdığımız insan sayısı 5 bin 165'e yükselecek" diye konuştu.

"İŞÇİ ÇALIŞTIRMAMAK BENCE LÜKS"

Terzi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2,5 milyon artı istihdam seferberliği başlattığını hatırlatarak, "İstihdam seferberliğine işverenlerimizin daha fazla katkıda bulunması için SGK ile birlikte çalışıyoruz. Bu kapsamda iş adamı derneklerini, sanayi ve ticaret odalarını, borsayı ziyaret ediyoruz. 60 iş ve meslek danışmanımız var. Bunların tamamı sahada. Birebir iş yerleriyle görüşüyoruz. İstihdamın artması için kendilerine teşviklerimizi anlatıyoruz. Çok ciddi teşviklerimiz var. Tüm işverenlerimizi, bu teşviklerden yararlanmak için kurumumuza bekliyoruz. İşçi çalıştırmak, işveren için maliyet. Ancak bu tevşiklerimizle birlikte işçi çalıştırmamak bence lükstür" dedi.
  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un, "2019 yılında faaliyetlerimizi duymayan insan kalmayacak" talimatını yerine getirmek için mücadele ettiklerinin altını çizen Terzi, turizm sektöründe çalışmak isteyen tüm üniversite öğrencilerini İŞKUR'a beklediklerini sözlerine ekledi.