Karacasu Kaymakamı Soley'e, Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Müze Müdürü Baran Aydın ve turizmci Mehmet Çevik eşlik etti.

60 YIL ÖNCE, 60 YIL SONRA

15 yıl önce açılan, Ara Güler’in 60 yıl önce çektiği ve bir klasik haline gelen fotoğrafların sergilendiği Ara Güler Sergi Salonu'nu gezen Kaymakam Soley ve Belediye Başkanı Büyükyapıcı, Müze Müdürü Aydın'dan bilgi aldı. Ara Güler’in fotoğrafına konu olan 60 yıl önce köy ile antik kent iç içeyken köylülerin oturup günlük sohbetlerini yaptığı 2 bin yıllık protokol masasına bu kez Kaymakam ve Belediye Başkanı oturup gazetecilere poz verdi. Kaymakam Ahmet Soley, Ara Güler ile ilgili olarak, “UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Afrodisias’ımızın bulunup ortaya çıkartılmasında büyük rolü olan Türk fotoğrafının duayenlerinden, fotoğraf dünyasının ünlü ismi Ara Güler’i kaybetmenin acısını tüm Karacasu olarak derinden yaşıyoruz. Bu vesile ile kendisine Allah’tan rahmet dileyip tüm fotoğraf dünyasına başsağlığı diliyorum” dedi.

ÖNEMİNİ ANLATTI

Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı ise, “Ara Güler’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Allah rahmet eylesin, nurlar içinde yatsın. Tüm fotoğraf sanatçılarının ve Türkiye’nin, Karacasu’nun başı sağ olsun” şeklinde konuştu. Müze Müdür Vekili Baran Aydın da, Ara Güler’in kent için önemini anlattı. Aydın, “Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçımız Ara Güler’i kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Ara Güler’in Karacasu ve Afrodisias için büyük bir önemi var. Afrodisias Antik Kenti'nin ilk defa dünyaya tanıtılması Ara Güler sayesinde oldu. 1958 yılında bir baraj inşaatı hakkında haber yapmak üzere Aydın’a gelen Ara Güler, bir gece yolunu kaybediyor. Bir araçla Geyre köyüne geliyor. Otururken bakıyor ki bir kahvede mum ışığında oturan insanlar sütun başlıkları üzerine oturuyor. Çeşitli tarihi eserlerin olduğunu görüyor. Gün ağırınca bu değerleri daha yakından görüyor. Ulusalararası dergilere gönderiyor. Daha önce de Afrodisias bilinse de ilk defa dünyanın ilgisini çekiyor. Açılan sergide de onun çekmiş olduğu fotoğrafları görmek mümkün" dedi.

"ÖRNEK OLMASINI DİLERİM"

Aydın sözlerini, "Bir çınar ağacının dibinde bir protokol koltuğunu görüyoruz. Tarihi eserlerle bütünleşmiş insanların günlük klasik olmuş durumda. Afrodisias’ın tanınması açısında da mühim yeri var. Üzgünüz. Kendisini tanımayı çok isterdim. Dünyanın en önemli fotoğrafçısı. Genç sanatçılara örnek olmasını diliyor, saygıyla yad ediyoruz” şeklinde tamamladı.