Büyük Menderes Havzası üzerinde bulunan verimli ovaları içinde barındıran, etrafı dağlarla çevrili 8 bin kilometrelik alana kurulu olan Aydın’ın nüfusu bir milyonu aştı. Büyükşehir Kanunu ile 2014’te 'Büyükşehir' unvanını alan ilin ekonomik yapısı, tarım ve turizme dayanıyor. Nüfusunun yüzde 55’i geçimini tarım sektöründen sağlarken, Aydın’da üretilen bitkisel ürünlerden 25’inde kentin Türkiye’de ilk 10’da yer alması, ülke tarımındaki önemini gösteriyor. Türkiye’de Aydın, incir ve kestane üretiminde birinci, zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yer fıstığı üretiminde ise üçüncü sırada bulunuyor. Tarım ürünleri, il ekonomisine 3 milyar liralık girdi sağlıyor.

5 MİLYON TURİSTİ AĞIRLADI 

Kentte tarımdan sonraki ikinci önemli sektör turizm. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, açık hava müzesi görünümündeki Aydın 23 ören yerine, birçok tarihi, kültürel, turistik, doğal değerlere sahip. Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Aydın’ın Kuşadası ve Didim ile birlikte arkeolojik ve folklorik değerlere sahip diğer ilçeleri her yıl ortalama 5 milyon turisti ağırlıyor. 150 kilometrelik sahil şeridine sahip olan Aydın’da, Kültür ve Turizm Bakanlığında işletme ve yatırım belgeli 112 tesiste 34 bin 969 yatak, belediye belgeli 443 tesiste 31 bin 332 yatak olmak üzere toplam 555 tesiste 66 bin 301 yatak kapasitesi bulunuyor. Dilek Yarımadası Milli Parkı, Kuşadası ve Didim plajları kentin önemli turizm varlıkları arasında yer alıyor.  

SANAYİDE ÇARKLAR DÖNÜYOR 

Aydın, son yıllarda sanayileşme sürecine girerken bu konuda hızla yol almaya devam ediyor. Kent sanayisi ağırlıklı olarak, tarımsal üretimi işlemeye yönelik gıda imalatı, tekstil ürünleri imalatı, makine ve ekipman imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ürünleri imalatı ve kimyevi maddeler imalatından oluşuyor. Kentten yaş sebze ve meyveler, salamura zeytin, konserve, salça, işlenmiş incir gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra sanayi ürünleri kapsamında tarım makineleri, zeytinyağı makineleri, otomotiv yan sanayi ürünleri, beyaz eşya ürünleri, yer altı servetlerinden feldspat, kuvars, mermer ile şişelenmiş içme suları dünyanın değişik ülkelerine ihraç ediliyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre 2000 yılında, Aydın’ın 96 milyon dolar olan ihracat rakamları 2017 yılında 700 milyon dolara ulaştı. Kentte Aydın, ASTİM, Nazilli, Ortaklar, Söke, Çine ve Buharkent olmak üzere 7 Organize Sanayi Bölgesi faaliyet gösteriyor. Aydın, zengin jeotermal kaynaklara sahip olmasıyla da biliniyor. Enerji bakımından potansiyeli oldukça yüksek olan kentte kurulu gücü 553,48 megavat olan ikisi kamuya, 19’u özel sektörü ait olan 21 elektrik santrali üretim yapıyor.